Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. November 05. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Az ezerarcú: nemcsak alvássegítő, de vermutokba is kitűnő

Az ezerarcú: nemcsak alvássegítő, de vermutokba is kitűnő

Közeledik a tél, vágyunk a napfényre és a friss gyümölcsre. Vitaminhiányunkat megoldhatjuk úgy is, hogy tabletta formájában fogyasztjuk, de a citrusfélék megfizethető és biztonságos C-vitamin-források. És milyen élvezetes frissen facsar

A több ezer évvel ezelőtti nagy sumér birodalomból kerültek elő az első, citromhoz hasonló maradványok, amelyeket akkoriban a rossz szellemek és a betegségek elűzésére használtak.
A IX-X. században jelent meg először Európában a narancs első keserű, ehetetlen faja Indiából, majd 500-600 évvel később megérkezett végre a kínai különlegesség, a mesékben aranyalmaként nevezett édes narancs.
A citrusfajok a legrégebben fogyasztott gyümölcseink közé tartoznak. Rendszerezésük terén eltér a botanikusok véleménye. A legismertebb rendszer nyolc termesztett fajt említ: az európai citromot, a keserű narancsot, az édes narancsot, a mandarint, a grépfrútot és a nálunk kevésbé ismert cédrátcitromot, a keserű citromot és a pomelót. A délkelet-ázsiai citrom és narancs Európába juttatásában jelentős szerepük volt az arab kereskedőknek és a hadjáratukból hazatérő kereszteseknek. A növények magvainak az Újvilágba szállítása pedig Kolumbusznak és a spanyol telepeseknek köszönhető. A lovagkorban a mediterrán területek enyhébb éghajlatú vidékein mindkét gyümölcsöt termesztették, a XV-XVI. században pedig már nem csak Itáliában, hanem több más közép-európai országban is ismerték. Magyarországon feltehetően Mátyás király udvarában voltak először láthatóak ezek a déligyümölcsök, később pedig főúri kertek és kastélyok díszítésére is szívesen ültették.

Édes narancs: illóolaja ízesíti az Earl Grey teát

A citrusfélék legelterjedtebb kultúrfajai a keserű és az édes narancs. Az Ázsiában régóta, Európában pedig csak a XVI. század óta termesztett édes narancsnak számos korszerű fajtája ismert. A keserű narancs Európában ismertebb fajtája a Bergamotta, amelynek terméshéját gyógyászati célra használják, illóolaja adja a népszerű Earl Grey tea jellegzetes ízét.

100-200 gramm citrustermésben a napi szükséges C-vitamin

A citrom az egyik legjobb C-vitamin-forrásunk, levét leginkább teák és limonádé ízesítésére használjuk. Fogyasztása a XVI-XVII. században különösen a skorbut megelőzésében volt fontos, a hosszabb felfedezőútra induló hajósok nagy mennyiséget vittek magukkal e gyümölcsből. A narancs és a citrom mellett szintén kedvelt természetes C-vitamin-forrásunk a mandarin és a grépfrút. A citrusok táplálkozási értéke a rostokban, a vitaminokban, a növényi savakban, az ásványi anyagokban és a bioflavonoidokban rejlik.
Az említett négy citrusféle termésének mintegy 100-200 grammja fedezi az egészséges felnőtt számára ajánlott napi 60 mg-os C-vitamin-mennyiséget. Ennél nagyobb mennyiségre van szükségük az időseknek, a dohányosoknak és az alkoholt rendszeresen fogyasztóknak.
Az emberi szervezet nem tudja előállítani a C-vitamint. Pedig az aszkorbinsav nagy adagban történő alkalmazásával jó eredmények érhetők el az influenza és egyéb légúti fertőzések, gyermekkori fertőzéses májgyulladás, gerincsérv okozta ideggyökgyulladás és a trópusi sömör gyógyításában.

Emésztésserkentő, immunrendszer stimuláló
Az értékes C-vitamin mellett mind a négy gyümölcsben találhatók olyan anyagok - pektinek, naringin, anaringenin, limonen, tangeretin -, amelyek segítik az immunrendszer védekező mechanizmusait. Préslevük kedvezően hat az emésztésre, és rendszeres fogyasztásukkal a gyomorrák kialakulásának esélye is csökkenthető, a grépfrút leve pedig egyes szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében lehet kedvező hatású. Egy pohár grépfrút este lefekvés előtt mérsékli a vérnyomást és kellemes alvást biztosít. A növényi gyógyászatban, a fitoterápiában, a citrom és a narancs héjából nyert illóolajat, a keserű narancs virágát, a narancs éretlen termését, az érett gyümölcshéj megszárított külső kérgét, a gyümölcskéregből kinyert illóolajat, a terméshéjból előállított tinktúrát, valamint az e tinktúrák felhasználásával készült gyógyszereket, gyógyászati készítményeket széles körben használják. A citromhéjat, a narancs virágát, héját és levelét a likőriparban keverékek, kivonatok és párlatok formájában használják fel és belőlük különböző aperitifeket, vermutokat, édes és enyhén keserű likőröket készítenek. A kozmetikai iparban a különböző narancs- és citromfajok, valamint a mandarin gyümölcshéjából nyert illóolajakat hasznosítják például kölnik és parfümök illatosítására.

(www.patikamagazin.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország