Városlista
2024. szeptember 2, hétfő - Rebeka

Hírek

2010. Június 23. 15:15, szerda | Helyi
Forrás: Winkler Csaba

Az I. világháború emlékeztetői a Csallóköztől a Muravidékig

Az I. világháború emlékeztetői a Csallóköztől a Muravidékig

Az év elején dr. Szekeres Tamás, a győri Széchenyi István Egyetem rektora és dr. Ottófi Rudolf, Győr alpolgármestere az Universitas-Győr Nonprofit Kft. közreműködésével megker

Az emlékezők pénteken 8 órakor a győri Kálóczy téren, a vadászok emlékművénél kezdik a kétnapos programot. Kulcsár Béla harmonikaművész katonadalokat játszik, majd Doyn Byrd, az Isonzó Baráti Kör tiszteletbeli tagja vitéz Somogyváry Gyula a Hősi emlékszobor avatására című versét mondja el. Az emlékmű bemutatása után a győri Széchenyi Egyetem és Győr Megyei Jogú Város nkormányzata koszorút helyez el az emlékműnél.

9 órakor a szlovákiai Nagymegyeren (Velki Meder), a Hősök terén dipl. Ing. Rudicki László polgármester köszönti a csoportot. Horváth Győző népzenekutató hegedűjátéka és a rábaközi Páli Férfikórus műsora után Varga László, a gimnázium tanára szól az emlékműről.

Fél tizenegykor Gútán (Kolárovo), a Hősi emlékműnél Horváth rpád, Gúta polgármestere köszönti az emlékút részvevőit. Doyne Byrd előadásában Somlyó Zoltán A doberdói Mária című verse hangzik el, az emlékműről Kürti Endre mérnök szól.

Az emlékezők 12 órára érnek Vágfarkasdra (Vlcany), s az Emlékparkban Iván Gyula, Vágfarkasd polgármestere és Bedécs Gyula beszél az emlékmű felállításáról, majd a Páli Férfikórus műsora, egy ballagó végzős diák Somlyó Zoltán az Utolsó halott című verse szerepel a műsorban. A községből többen tanultak, tanulnak a Széchenyi István Egyetemen, s az emlékező koszorút az egyetem képviselője és a polgármester helyezi el.

Az emlékezés 15 órakor a burgenlandi Köpcsényben folytatódik. Dr. Ballagi Farkas, a kapuvári Batthyány-Stratmann - díjas nyugalmazott kórházigazgató emlékezik gróf Batthyány-Stratmann Lászlóra, a szegények orvosára. Doyn Byrd Somlyó Zoltán a Fáradt Katona című versét mondja el a város hősi szobránál.

17 órakor Mosonmagyaróváron Thullner István, a kötet egyik szerzője, a helyi Olasz kápolna felújításának kezdeményezője ismerteti a kápolna történetét. A Páliban fél nyolckor, a hősi emléktáblánál tartandó koszorúzással zárul az emlékút pénteki programja.

Szombaton 9 órától Ostffyasszonyfa, a Művelődési ház a helyszín. Az emlékkiállítást Gecse József polgármester mutatja be, a Hadifogolytábor temetőjének történetét dr. Andor Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Vállalat nyugalmazott igazgatója ismerteti. A szombathelyi Vadászlaktanya I. világháborús szerepének megismerése után 15 órától Nikitschben, a Zichy-kastélynál vitéz Somogyváry Gyula emléktáblájánál 16 órától Sopronbánfalván, a temetőnél, 17 órakor Sopronban, a Deák téren lesznek az emlékút állomásai. Fél nyolckor a kapuvári Hősi szobornál Pölöskei Sándor helyi tanár mutatja be az emlékművet. Az emlékút fél kilenckor Csornán, a Rendház előtti téren tartandó emlékezéssel zárul, ahol Túri György, polgármestere, a kötet fő támogatója szól a város első világháborús szerepéről, majd a Páli Férfikórus katonadalokat énekel.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 02. 09:12, hétfő | Helyi

Lerövidült a távolság Lázi és Győrasszonyfa között

Elkészült a murvás összekötő út Lázi és Győrasszonyfa között, ezzel a két település közötti távolság majdnem ötödére csökkent.

2024. Szeptember 02. 08:12, hétfő | Helyi

Szamárköhögés a gyanú? Tesztelhetjük magunkat Győrben, de nem ingyen

Térítéses PCR vizsgálati lehetőséget kínál a Petz-kórház a szamárköhögés kórokozójának kimutatására.

2024. Szeptember 02. 07:11, hétfő | Helyi

Nagy felújítás kezdődött a Köztelek utcában

A Köztelek utcában útburkolati felújítással egybekötött közmű-felújítás kezdődött, félpályás, időszakonként akár teljes útzárra kell készülniük.

2024. Szeptember 01. 09:14, vasárnap | Helyi

2025 januárjában emelkednek a pedagógus bérek

2025-ben jelentősen növekednek a pedagógus bérek. A béremelés után a tanárok fizetése jövőre eléri majd a diplomás átlagbér 80 százalékát – közölte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.