Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2010. Július 18. 07:55, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Az özönvíz után az aszály okoz jelentős károkat a Győr-Moson-Sopron megyei földeken

Az özönvíz után az aszály okoz jelentős károkat a Győr-Moson-Sopron megyei földeken

Miközben a gazdák még azt összegzik, hogy a belvíz milyen károkat okozott a földjeiken, már látható, hogy a szárazság következményei is gondot jelentenek majd. Az öntözés

"A hagymánk ilyen lenne öntözés nélkül. Most volt egy nagy zivatarunk, de a hagyma csupán ilyen fejlettségű ebben az állapotban, és ha nem öntöznénk, a többi is ilyen lenne" - a Kóny és Markotabödöge között gazdálkodó Polgár kos 340 hektáros birtokot művel. A terület csaknem kétharmadát öntözni kellene, de nem bírnák anyagilag. 60 liter gázolajjal két hektárra juttatnak ki nagyjából 15 milliméternyi vizet. 325 forintos gázolajárral számolva a 20 hektáros hagymatáblát 200 ezer forintból tudja egyetlen alkalommal alaposan megöntözni. Ez azok után, hogy a belvíz 3 millió forintos kárt okozott a földjein, már erőn felüli terhet jelent.

Polgár kos gazdálkodó, Kóny:

"Közel 300 milliméter csapadékot kaptunk, három hatalmasat, június végétől pedig kánikula köszöntött ránk, úgy, hogy mi közel 100 millimétert öntöztünk ebben az időszakban, ami szintén egy hatalmas költséget jelentett számunkra."

A belvízi kárenyhítésre egyelőre nem számíthat a gazdálkodó. A Brüsszeltől igényelt földalapú támogatás előlegéhez legkorábban októberben juthat hozzá.

Fenyőházi Tibor alelnök, Magosz:

"Az unió információink szerint elfogadta, hogy október körül elkezdhessék a területalapú támogatások legalább 80 %-nak a kifizetését, amivel kapcsolatban kemény munka fog várni a hivatalokra, ezért az is egy kis segítség lesz, hát és a kormányzat, ezen belül a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium is próbálkozik átcsoportosítani bizonyos pénzeket, hogy lehessen a károkon enyhíteni."

A kormány a pénteken megjelent határozat szerint a kárenyhítésre 3,4 milliárd forintot adott a Vidékfejlesztési tárcának - ennek elosztásáról hamarosan dönt a minisztérium.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.