Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Október 11. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Az unió válaszára várnak a borászok

Az unió válaszára várnak a borászok

Engedélyt kérnek a magyar borászok az Európai Uniótól, hogy az eddigieknél nagyobb mértékben adjanak cukrot az idei borokhoz – a csapadékos nyár miatt ugyanis nem mindenhol tudtak beérni a szőlők. Eddig 1,5 alkoholtérfogat-százalékkal l

Magyarországon az uniós szabályozás szerint 1,5 alkoholtérfogat-százalékkal javítható a bor cukorfoka. Az idei várhatóan az utóbbi 20 év legrosszabb évjárata lesz. Sokat esett az eső, napos, száraz idő alig volt, a szőlő cukorfoka nagyon alacsony.

„Ez egy nagyon gyenge évjáratnak tűnik, ilyen csapadékos idő és hűvös nyár után nem értek be a szőlők, a 16-16 és feles, az már rekordcukorfoknak számít” – mondta el a hírTV-nek Radó István borász.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa azt kérte az Európai Uniótól, hogy engedélyezze a 2010-es borok 2 alkoholtérfogat-százalékos javítását. Az engedélyt várhatóan nem az egész országra, hanem bizonyos területekre és szőlőfajtákra korlátozva kaphatjuk meg.

Bakó Attila pécsi borász reméli, hogy kedvező döntés születik. „Azt kérték tőlünk a nemzeti tanácson keresztül, hogy a hegyközségek, illetve a borvidékek kérjék fajtánként, illetve területekre lebontva ezt a javítást, tehát ne az ország kapja meg teljes körűen, hanem egyes fajták és bortermő helyek” – tette hozzá.

A döntés heteken belül várható, hiszen a cukor hozzáadását röviddel a szüret után kell elvégezni.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal