Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. November 01. 14:25, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Az ünnep ellenére is takarították a települést

Az ünnep ellenére is takarították a települést

Négy héttel a vörösiszap áradat után még hétszázan nem térhettek vissza otthonaikba Devecseren és Kolontáron. Három család a következő napokat is közösségi szállásokon tölti, a többiek rokonoknál, ismerősöknél laknak. Kolontáro

Az ünnep ellenére vasárnap is folyamatosan takarították a vörösiszapot az elöntött településeken. Devecserben még több ezer köbméter földet kell elszállítani ahhoz, hogy megkezdődhessen a kárfelszámolás. A takarítással a tervek szerint jövő hét elején végeznek, az iszap elszállítását a mindenszentek és a halottak napja miatt azonban hétfőre felfüggesztik. A Magyar Kármentő Alap számlájáról elutalt pénz elosztásáról a következő napokban dönthet a védelmi bizottság. „Devecserben nyolcszor, kilencszer nagyobb a kár, mint amekkora Kolontáron volt. Somlóvásárhelyen meg lényegesen kevesebb, mint Kolontáron. Tehát azt látjuk, hogy Devecser település lesz az, amely a legtöbb forrást fogja kapni ebből a keretből” – mondta Lasztovicza Jenő, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

A temetőt nem érintette a vörösiszap áradat. A kegyeleti ünnep ideje alatt feloldották az útzárat is a településen, de a rendőri jelenlét továbbra is fokozott.

A károsultak megsegítésére a Veszprémi Arénában 12 órás segélykoncertet tartottak, 19 zenekar részvételével. A koncert teljes bevételét Devecser és Kolontár önkormányzatának utalják át.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.