Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. Május 11. 07:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Azonosítás felsőfokon - érkezik az új plasztik kártya

Azonosítás felsőfokon - érkezik az új plasztik kártya

Taj-, parkoló-, pontgyűjtő-, közlekedési-, adókártya, személyi, jogosítvány és még számos azonosításra, beléptetésre használatos kártyát kell magunknál tartani minden nap. A kormány elképzelése alapján a jövőben ezek helyett egy

A múlt hónapban fogadták el azt a tervezetet, mely alapján a Nemzeti Egységes Kártyarendszer keretein belül létrejön az új, plasztik azonosító. Idén első lépésként a kormánytisztviselői kártyát kívánják bevezetni. Itt kisebb közösségen - néhány tízezer állampolgáron - tesztelik az akár 5-6 belépési kártya helyett megalkotott azonosítót. Ezt követi majd az e-TAJ kártya, amely funkciója egy már meglévő kártyához „csapódik” hozzá – tájékoztatott Vetési Iván, miniszteri biztos.

Szépen lassan megalakul az egységes egymással kompatibilis rendszer, amiben a jogosítványunk, személyink, lakcím kártyánk, stb,. mind-mind beletartozik. Ami a tervek szerint megmarad az az útlevelünk lesz. Ebben az esetben ugyanis a vízumok miatt a papír alapú megoldás kikerülhetetlen.

Vetési Iván elmondta: az új kártya-rendszerhez való csatlakozás kötelező lesz minden az állam, közigazgatás által kibocsátott okmány esetében. Az önkormányzatoknál, gazdasági szereplőknél pedig fenntartják a választás lehetőségét. Egy uszoda például eldöntheti, hogy csatlakozik, belép-e vagy sem.

A kártya csökkenteni hivatott az adminisztrációs költségeket, a bürokráciát, elősegíti a minőségi szolgáltatás kialakítását és az egyszerűbb ügyintézést. Előzetes számítások még jelenleg is folynak a bevezetéssel kapcsolatos várható költségekről, azonban hosszú távon mindenképp megtérül – zárta szavait a miniszteri biztos.


Orientpress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV