Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2023. December 30. 08:29, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Azonosítatlan légi eszköz repült be Lengyelországba Ukrajna felől

Azonosítatlan légi eszköz repült be Lengyelországba Ukrajna felől

Ukrajna irányából érkező, egyelőre azonosítatlan légi eszköz repült be péntek reggel Kelet-Lengyelországba - közölte a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága.

A tárgyat a határ átlépésének pillanatától követték a nemzeti légvédelmi rendszer rádiólokációs eszközeivel, amíg el nem tűnt - közölték a műveleti parancsnokság X közösségi felületén.

Jacek Goryszewski parancsnoksági szóvivő később a Polsat News kereskedelmi televízióban is közvetített sajtóértekezletén közölte: a tárgy rádiójelei a kelet-lengyelországi Zamosc város környékén szűntek meg.

Az illetékesek vizsgálják, hogy pontosan mi történt - mondta el Goryszewski.

Hozzátette: az incidens kapcsán megemelték a lengyel légierő harckészültségét.

Andrzej Fijolek, a Lublini vajdaság rendőrségi szóvivője a PAP hírügynökségnek elmondta: sérültekről, robbanásról nincs információjuk.

Az esemény miatt péntek délután Andrzej Duda elnök egyeztetett Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel, Maciej Klisz altábornaggyal, műveleti parancsnokkal, valamint Wieslaw Kukula altábornaggyal, vezérkari főnökkel.

A találkozót követő sajtókonferencián Kukula altábornagy elmondta: "minden jel arra mutat", hogy egy orosz rakéta hatolt be a lengyel légtérbe, amely a rádiólokációs eszközök adatai és a szövetségesek megerősítései szerint egy idő múlva távozott onnan.

Klisz altábornagy hozzátette: a rakéta mintegy 40 kilométeres mélységben hatolhatott be Lengyelország fölé, és a légtérsértés mintegy 3 percig tartott. A röppályájára vonatkozó műszaki adatok megerősítése végett a hadsereg terepszemlét is tart - közölte Klisz.

A lengyel külügyminisztérium péntek este közölte: Wladyslaw Teofil Bartoszewski külügyminiszter-helyettes bekérette Andrej Ordast, a varsói orosz nagykövetség ügyvivőjét, akinek diplomáciai jegyzéket adtak át, amelyben a lengyel hatóságok felszólítják az orosz felet, hogy tisztázza Lengyelország légtérének egy robotrepülőgép általi megsértését, valamint "az ilyen típusú cselekedetek azonnali beszüntetését" követelik.

Bartoszewski előtte sajtóértekezleten úgy vélekedett: az incidens a lengyel légvédelem "tesztelését" jelenti. Hangsúlyozta, hogy Varsó újabb légtérsértés esetén képes "gyorsan és hatékonyan" reagálni.

Az ukrajnai háború kitörése óta nem ez az első, Lengyelországot érő légi incidens. 2022 novemberében a kelet-lengyelországi Przewodów településen egy Ukrajnából indított rakéta csapódott be, két lengyel állampolgár halálát okozva. Idén áprilisban a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz melletti erdőben egy orosz gyártmányú, tavaly decemberben kilőtt manőverező robotrepülőgép maradványaira bukkantak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.