Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Március 14. 17:06, hétfő | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

BAFTA-díjak - A Dűne vitte el a legtöbb díjat, Sipos Zsuzsanna a díjazottak között

BAFTA-díjak - A Dűne vitte el a legtöbb díjat, Sipos Zsuzsanna a díjazottak között

A Dűne című sci-fi kapta a legtöbb díjat a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján. A díjazottak között van a film produkciós tervezésének stábja, köztük Sipos Zsuzsanna.

A legjobb filmalkotásért és a legjobb rendezésért járó elismerést ugyanakkor A kutya karmai közt című westernnek ítélte a zsűri.

A Dűne - Frank Herbert 1965-ben megjelent regényének adaptációja - tizenegy díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és ötöt el is hozott a viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett BAFTA-rendezvényen.

Ez az alkotás nyerte a legjobb produkciós tervezés díját is, és ezzel az elismeréssel a döntnökök Sipos Zsuzsanna díszletberendező és Patrice Vermette látványtervező közös munkáját tüntették ki.
A Dűnének ítélték emellett a legjobb hang (Mac Ruth, Mark Mangini, Doug Hemphill, Theo Green, Ron Bartlett), a legjobb különleges látványeffektusok (Brian Connor, Paul Lambert, Tristan Myles, Gerd Nefzer), a legjobb eredeti filmzene (Hans Zimmer) és a legjobb fényképezés (Greig Fraser) BAFTA-díját is.

A legjobb filmnek járó elismerést ugyanakkor Jane Campion A kutya karmai közt (The Power of the Dog) című westernje kapta, és alkotásáért Campion vehette át a legjobb rendezőnek odaítélt díjat is.

A legjobb férfi főszereplő díját - amelynek jelöltjei között volt Benedict Cumberbatch, A kutya karmai közt főszereplője is - Will Smith (King Richard) kapta.

A legjobb női főszereplőnek járó elismerést Joanna Scanlan (After Love) vehette át.

A legjobb brit film a zsűri döntése alapján Sir Kenneth Branagh Belfast című, önéletrajzi ihletésű, fekete-fehérben forgatott drámája lett.

A patinás londoni Royal Albert Hallban tartott, éjszakába nyúló vasárnapi londoni gálán a sztárok közül sokan viseltek olyan szalagot, amelyen az ukrán nemzeti lobogó színei látszottak, több résztvevő szóban is tiltakozott Oroszország ukrajnai inváziója ellen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.