Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2024. Július 23. 08:13, kedd | Életmód
Forrás: MTI

Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát

Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát

Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között.

A diákolimpiát, amelyen magyar, horvát, szlovén és szaúd-arábiai középiskolások vesznek részt, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, valamint a Svábhegyi Csillagvizsgáló szervezi.

A nemzetközi diákolimpiához hasonlóan 4 különböző fordulóban mérik össze tudásukat a résztvevők. Az elméleti- és adatelemzési feladatsorokban konkrét csillagászati problémákat kell megoldaniuk, a planetáriumban és a távcsöves észlelésnél az égbolt ismeretére lesz szükségük - közölte a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont hétfőn az MTI-vel.

Az utolsó napon csapatversenyt szerveznek, ahol a különböző országok diákjai alkotnak egy-egy csapatot.

A legjobban teljesítők díjazásban, arany-, ezüst-, és bronzéremben, dicséretekben és szponzori felajánlásokban is részesülnek.

Az eseményt követően a hazai csapat augusztus 14-én Brazíliába, Vassouras városába indul a 17. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára.

A magyar delegációt Dobák Bálint (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium), Elekes Dorottya (Budapesti - Fasori Evangélikus Gimnázium), Horváth Zsóka (Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium), Milbik Csongor László (Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr) és Vári Gergely Péter (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) alkotja.

A csapatvezető Kovács József, az ELTE GAO tudományos főmunkatársa és Dálya Gergely, a Laboratoire des 2 Infinis csillagász posztdoktori kutatója, megfigyelőként Varga Vázsony, fizikus, aranyérmes diákolimpikon és Rózsahegyi Márton, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont projektmenedzsere egészíti ki a csapatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:18, szombat | Életmód

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton

2024. Július 20. 07:13, szombat | Életmód

Megnyílt a 33. Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye a magyar fesztiválszezon rangidős és abszolút élvonalbeli tagja - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter pénteken Kapolcson, a 33. alkalommal megtartott összművészeti rendezvény megnyitóján.

2024. Július 18. 07:53, csütörtök | Életmód

Kékszalag - Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. nagydíjra

Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtjára