Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Február 19. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bár nincs vérhiány Magyarországon, de egyre nehezebb a készletek feltöltése

Bár nincs vérhiány Magyarországon, de egyre nehezebb a készletek feltöltése

Egyre nagyobb erőfeszítések árán tudja feltölteni a készleteit az Országos Vérellátó Szolgálat- írja a Népszabadság.Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója elmondta: ma körülbelül évi 50 ezer véradással van kevesebb, mint néhány é

Előfordul, hogy egy-egy beavatkozás egy-két napot csúszik, ha nincs megfelelő és elegendő vér a műtétekhez –mondja Lakatos József egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának igazgatóhelyettese, aki szerint ebben nincs semmi különös, mert vér nélkül nem lehet operálni. Egy átlagos műtéthez két-három egység (egy egység négy deciliter) szükséges. A műtét későbbre halasztása azonban csak azoknál a betegeknél fordul elő, akiknek ritka, egyedi vércsoportjuk van. A kellemetlen helyzetek megelőzésére szinte valamennyi hetven évnél fiatalabb betegüknek felajánlják, hogy ha teheti, mert egyébként egészséges: éljen az úgynevezett autotranszfúzió lehetőségével, amikor a beteg a korábban levett saját vérét kaphatja vissza. Ezzel jelentősen mérsékelhetők a transzfúzióval járó szövődmények, és gyorsabb a gyógyulás is. Akinél ez nem járható út, ott kérik a beteget a hozzátartozók mozgósítására. A nem életmentő szívműtétek harminc százalékához a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján a beteg már „magával hozza” a vért – mondta a lapnak Szabolcs Zoltán szívsebész, egyetemi docens. Jelenleg ötven beteg van az intézmény várólistáján, és közülük egy olyan, aki a megfelelő vér hiánya miatt várakozik a beavatkozásra.

A fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban három napnál többet senkinek sem kell várnia a vérhiány miatt a műtétjére. Leggyakrabban a nullás és az A-as vércsoport hiányzik, de Retteghy Tibor, az intézmény főorvosa szerint a tervezhető műtétek előtt időben, a beavatkozás előtt három-négy héttel itt is felhívják a betegek figyelmét a lehetőségre.

A szakma mindezt irányított véradásnak hívja. Európa számos országában évek óta gyakorlat, hogy például egy térdműtétet csak akkor vállalnak az ortopédusok, ha a rokonok, hozzátartozók fölajánlják a beavatkozáshoz szükséges mennyiséget, így nem a meglévő készletek fogynak – magyarázza a jelenséget Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója, aki rögtön azt is hozzáteszi: bár nincs vérhiány Magyarországon, de mind nehezebben jön össze a biztonságos ellátáshoz szükséges mennyiség. Egy nyitott szívműtéthez vagy egy súlyosabb baleseti sérült életmentéséhez szélsőséges esetben akár húsz liter vérre is szükség lehet, ehhez legalább negyven donorra van szükség. A véradók száma viszont folyamatosan csökken.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország