Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2024. Július 23. 09:08, kedd | Helyi

Beemelték a bencés templom huszártornyát, amit még ön sem látott

Beemelték a bencés templom huszártornyát, amit még ön sem látott

Helyére került a győri a győri Szent Ignác Bencés Templom huszártornya, amelyet csak a legidősebb győriek láthattak saját szemükkel, ők is pici gyerekként, mivel 1938-ban elbontották.

Az épületegyüttes rekonstrukciója jól halad, túl vannak a templom tetőcseréjén.

„Ismét tető alatt a Loyolai Szent Ignác bencés templom!” – jelentette a kivitelező WHB-csoport a Széchenyi téri épületegyüttes munkálatairól. A teljes rekonstrukció a gimnáziummal 2022 végén kezdődött, idén a templomon volt a sor a Magyar Bencés Kongregáció Szent Mór Perjelség megbízásából. Az épületegyüttesnek ez a legértékesebb, egyben a legkritikusabb állapotú része és a héten különleges pillanathoz érkeztek vele.

A kivitelező a közösségi oldalán megosztotta, hogy odafent már végeztek a héjalással és a látványos védőtetőket is áthelyezték a következő ütemre, azaz a déli szárnyra, amelynek elkészültek a teljes bontásával. Kész vannak a vasbeton födém kivitelezésével is, itt jelenleg előkészülnek a fedélszéképítéshez, illetve elkezdték az állványzat építését a következő ütemhez tartozó nyugati szárny védőtetőjének telepítéséhez.

A már felújított tetőterekben, a majdani múzeumterekben az épületgépészeti és épületvillamossági szereléseken kívül most szakipari munkák zajlanak és az utolsó simításokat végezzük a kiállítástervező igényeihez igazodva.

A templomtornyokban is elkezdték a múzeum tér megközelítéséhez szükséges új lépcsők kivitelezését, és a meglévő lépcsők felújítását. A nyugati toronyban befejezés alatt van annak az új csigalépcsőnek az építése, melynek különlegessége, hogy szabadon áll a toronyban oldalirányú kikötés nélkül, statikai merevségét pedig a lépcsőfokokat összekötő íves mellvédkorlát adja.

És ami az említett látványos és jelképes állomást illeti, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő osztotta meg Facebook-oldalán, hogy elkészült a templom huszártornya, beemelték a torony harangszéket a két haranggal, majd a toronyfedést. A győri Loyolai Szent Ignác bencés templom barokk huszártornyát 1938-ban elbontották, de korabeli fényképek, valamint a megmaradt eredeti kovácsoltvas kereszt felhasználásával el tudták készíteni a szinte eredeti állapotot idéző terveket majd magát a tornyot, ami most helyére került.

Az átfogó munka legszebb kihívása volt egyébként a négyszáz éves fa tetőszerkezet felújítása, miközben az egész tetőteret beépítették. Ugyanis ha már a veszélyessé vált ódon tetőt lecserélték, kihasználták a lehetőséget, és a beépítéssel lehetőség lesz gyűjtemények bemutatására, valamint kis közösségi tereket is kialakítanak. (Képek: Simon Róbert Balázs / Facebook)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:13, kedd | Helyi

Ezért érdemes magyar dinnyét választani

Akár 160-180 tonna görögdinnyét is betakaríthatnak idén a hazai termelők.

2024. Július 23. 07:11, kedd | Helyi

Nyugat-Dunántúlon drágultak a leginkább a szántóföldek

Kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára tavaly: Közép- és Észak-Magyarországon csökkentek, a többi régióban emelkedtek az árak.

2024. Július 22. 09:13, hétfő | Helyi

Pontyokkal gazdagodtak megyei folyószakaszok

Összesen újabb 3900 kilogramm ponty került múlt héten a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének kezelt vizeibe. A telepítések folytatódnak.

2024. Július 22. 08:10, hétfő | Helyi

Ilyen támogatási lehetőségeink vannak iskolakezdés előtt

Az iskolakezdés pénzügyi kérdés is, így ilyenkor célszerű áttekinteni a családi büdzsénket, s ennek kapcsán a megbecsülhető kiadásokat ( tanszerek, füzetek, tankönyvek) – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank.