Városlista
2022. december 9, péntek - Natália

Hírek

2022. November 23. 09:16, szerda | Helyi

Beethoven, a válságkezelő

Beethoven, a válságkezelő

A német zeneszerző szenvedéssel teli életéről Prof. Dr. Erika Schuchardt kultúrtörténész, író tartott előadást az Audi Hungaria Iskolaközpont diákjainak, tanárainak és néhány szülőnek.

Az intézmény közleménye szerint az egyetemi docens előadása a Kiutak a krízisből című könyvére alapult, amelyet öt nyelvre, köztük magyarra is lefordítottak. Az írónő a mester rendkívüli válságkezelési képességét vázolta fel, összegezvén a kutatói munkáját, amelyhez számtalan forrást, mint például Beethoven naplóit és leveleit is tanulmányozta.

Prof. Dr. Erika Schuchardt megindítóan számolt be Beethoven válsághelyzetekkel teli életútjáról, amely a zseniális zeneszerzőt mély depresszióba vezette; ebből végül munkadühével sikerült kiszabadulnia. Életének ebben a szakaszában olyan csodálatos zeneműveket komponált, amelyeket a mai napig a zenetörténet legkiválóbb műalkotásai sorában tartanak számon.

A kultúrtörténész arra buzdította a jelenlévő fiatalokat, hogy Beethovenre krízismenedzserként tekintsenek, hiszen üzenete a jelen időben is példamutató lehet. A program részeként az iskola diákjai, ének-zene tanáruk és egy hegedűművész támogatásával, a komponista néhány zeneművét is előadták.

Az előadás után Prof. Dr. Erika Schuchardt készségesen válaszolta meg a kérdéseket. Könyve egy-egy dedikált példányával ajándékozta meg a diákokat, akiket arra kért, támogassák a Gloria victis-projektet, amelyet szívügyének tekint.

Kérte, hogy mindenki csatlakozzon az online-petícióhoz, mert amennyiben elég aláírást sikerül összegyűjteni, a Csömörön található emlékmű mintájára Berlinben is létre tudnak hozni egyet a kommunizmus több mint 100 millió áldozata emlékére.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 09. 09:16, péntek | Helyi

Veretlenül a bajnokságban

Két Bajnokok Ligája mérkőzés között a hazai bajnokságban is pályára lépett az Audi ETO KC.

2022. December 09. 08:16, péntek | Helyi

Végleg bezár a Benedetto Győrben

Több, mint 30 év után végleg bezárja kapuját a híres győri Benedetto fagylaltozó.

2022. December 09. 07:16, péntek | Helyi

Két nap alatt öt helyen mentett életet a szén-monoxid érzékelő

Az elmúlt két napban összesen öt alkalommal riasztották megyénk tűzoltóit a szén-monoxid érzékelők jelzése miatt. Az érzékelők minden esetben időben figyelmeztettek a mérgező gáz jelenlétére. Az esetek során nem sérült meg senki.

2022. December 08. 09:16, csütörtök | Helyi

Már egyre többen keresik a szaloncukrokat

A szaloncukor sok helyen már november óta kapható, ami elengedhetetlen kelléke a karácsonynak. Manapság fára már nem nagyon kerül az édességből, de a fa alatt vagy az ünnepi asztalon szinte minden háznál van a karácsonyi időszak alatt.