Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. November 23. 09:16, szerda | Helyi

Beethoven, a válságkezelő

Beethoven, a válságkezelő

A német zeneszerző szenvedéssel teli életéről Prof. Dr. Erika Schuchardt kultúrtörténész, író tartott előadást az Audi Hungaria Iskolaközpont diákjainak, tanárainak és néhány szülőnek.

Az intézmény közleménye szerint az egyetemi docens előadása a Kiutak a krízisből című könyvére alapult, amelyet öt nyelvre, köztük magyarra is lefordítottak. Az írónő a mester rendkívüli válságkezelési képességét vázolta fel, összegezvén a kutatói munkáját, amelyhez számtalan forrást, mint például Beethoven naplóit és leveleit is tanulmányozta.

Prof. Dr. Erika Schuchardt megindítóan számolt be Beethoven válsághelyzetekkel teli életútjáról, amely a zseniális zeneszerzőt mély depresszióba vezette; ebből végül munkadühével sikerült kiszabadulnia. Életének ebben a szakaszában olyan csodálatos zeneműveket komponált, amelyeket a mai napig a zenetörténet legkiválóbb műalkotásai sorában tartanak számon.

A kultúrtörténész arra buzdította a jelenlévő fiatalokat, hogy Beethovenre krízismenedzserként tekintsenek, hiszen üzenete a jelen időben is példamutató lehet. A program részeként az iskola diákjai, ének-zene tanáruk és egy hegedűművész támogatásával, a komponista néhány zeneművét is előadták.

Az előadás után Prof. Dr. Erika Schuchardt készségesen válaszolta meg a kérdéseket. Könyve egy-egy dedikált példányával ajándékozta meg a diákokat, akiket arra kért, támogassák a Gloria victis-projektet, amelyet szívügyének tekint.

Kérte, hogy mindenki csatlakozzon az online-petícióhoz, mert amennyiben elég aláírást sikerül összegyűjteni, a Csömörön található emlékmű mintájára Berlinben is létre tudnak hozni egyet a kommunizmus több mint 100 millió áldozata emlékére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.