Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2021. Szeptember 19. 14:49, vasárnap | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Befejeződött a Notre-Dame szerkezeti biztosítása

Befejeződött a Notre-Dame szerkezeti biztosítása

Befejeződtek a két és fél évvel ezelőtt tűzvészt szenvedett párizsi Notre-Dame-székesegyház épületstabilizálási munkálatai, s megkezdődhetnek a tényleges helyreállítási munkálatok - közölték szombaton illetékesek.

"A párizsi Notre-Dame-székesegyházban a szerkezeti biztosítási munkálatok -, amelyek a tűzvész másnapján, 2019. április 16-án kezdődtek -, a megjelölt határidőre befejeződtek" - olvasható a kulturális örökségért felelős állami intézmény közleményében.

Az illetékesek szerint a katedrális most már teljesen biztonságos, a helyreállítási munkálatok előkészülete megkezdődött, s a tényleges helyreállítás kezdete télen várható.

A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot. Tavaly befejeződött a tűzvész nyomán leomlott huszártorony körüli deformálódott állványzat elbontása, és ezzel elhárult az omlásveszély.

Emmanuel Macron elnök két évvel ezelőtt ígéretet tett arra, hogy a székesegyházat öt éven belül helyreállítják. Az már biztos, hogy a munkálatok öt év alatt teljesen nem fejeződnek be. A tűz másnapján megkezdett épületstabilizálási munkát a munkásokat fenyegető ólommérgezés veszélye miatt 2019 júliusában három hétre leállították, aztán ősszel és télen a viharok nehezítették a munkát, majd a koronavírus-járvány késleltette a helyreállítást.

A felújítást vezető kormánybiztos, Jean Louis Georgelin ugyanakkor többször is jelezte, hogy 2024. április 16-án meg lehet tartani az első misét a templomban. A kormánybiztos a napokban írja ki a közbeszerzési pályázatot a helyreállítási munkálatokat végző vállalkozásoknak, s még szeptemberben megkezdődik a székesegyház belső falainak és a talajnak a megtisztítása.

Címkék: notre dame

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.