Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Augusztus 19. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: ÉDUKÖVIZIG

Befejeződtek a rábacsécsényi gátőrház épületenergetikai munkálatai

Befejeződtek a rábacsécsényi gátőrház épületenergetikai munkálatai

Befejeződtek az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉDUKÖVIZIG) vagyonkezelésében álló rábacsécsényi gátőrház épületenergetikai munkálatai.

A műszaki átadás 2011. augusztus 18-án történt meg a kivitelezést végző Komopex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a megbízó Vízügyi Igazgatóság között.

A közel 5,8 millió forintba kerülő Európai Uniós forrásból megvalósult beruházás során az energiahatékonyságot, valamint az energiatakarékosságot növelve a 32 éves rábacsécsényi gátőrház elavult nyílászáróinak cseréjét és az épület homlokzatának külső hőszigetelését végezték el.

A KEOP - 2009 - 5.3.0./A azonosító számú „Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése” tárgyú pályázat keretében megvalósításra került az „Épületenergetikai fejlesztések nyílászáró cserével és a homlokzat utólagos hőszigetelésével a rábacsécsényi gátőrházban” tárgyú /KEOP-5.3.0/A/09-2010-0174/ azonosító számú projekt.
A beruházás létrejöttének oka az volt, hogy a rábacsécsényi gátőrház nyílászáróinak állapota az évek során jelentősen leromlott, így sem esztétikailag, sem hőátbocsátási adottságában nem volt megfelelő. A jelentős hőveszteség következtében a fűtési költségek is megnőttek.

A beruházás során 8 db ablak és 2 db ajtó cseréje valósult meg. A gátőrház új műanyag nyílászárói már korszerű, hőszigetelt üvegezésűek, hőátbocsátási tényezőjük megfelel a 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletnek.

A beruházás közvetlen célja volt az energia megtakarítási potenciál minél magasabb szinten történő kihasználása, a költségvetést terhelő energiaköltségek minimalizálása.
Közvetett céljai között szerepelt az energiaigény csökkentésével történő hozzájárulás Magyarország energiaellátás-biztonságához, a magyar energiapolitika és klímapolitika közötti összhang biztosítása (üvegházhatású gázkibocsátások csökkentése), hozzájárulás Magyarország energiahatékonyságának javításához valamint az energia- és környezettudatos szemlélet kialakításának és fejlesztésének elősegítése.


A beruházás megvalósulásával télen jelentős mértékben csökkenthetővé válik a fűtésköltség, míg nyáron hűvösebbé egyúttal komfortosabbá válik az épület.
A kivitelezés után jelentősen javultak az épület hőtechnikai adottságai, csökken a hőveszteség, ezáltal kevesebb tűzifa felhasználására lesz szükség. A szénfelhasználás megszűnik, amely jelentős környezeti terhelés csökkenéssel jár.
Összességében kevesebb lesz az energiafelhasználás, valamint a karbantartási és egyéb költségek is, tehát az üzemeltetés költséghatékonyabbá válik.
A projekt jelentősen hozzájárul az energiatermelés környezetbarát megvalósításához és a CO2-emisszió csökkentés révén a fenntartható fejlődéshez.
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.