Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2010. Szeptember 06. 14:37, hétfő | Kék hírek
Forrás: Független Hírügynökség

Befellegzett az üzemanyag-csempészeknek

Befellegzett az üzemanyag-csempészeknek

Új ellenőrző, számítógépes rendszert vezettek be a magyar-ukrán határátkelőhelyeken, amely rögzíti, hogy mennyi üzemanyag van a tankban. Ha az újabb határátlépésnél a vámosok úgy találják, hogy az autó túl rövid idő alatt túl

 
Már nem elég az útlevél. Egy fehér nyomtatványt is ki kell tölteni a határátlépéshez, rajta a kilométer-állással és a tankban lévő üzemanyag-mennyiséggel. Az adatok számítógépbe kerülnek, tehát akik azért jönnek Magyarországra, hogy eladják az Ukrajnában olcsón tankolt üzemanyagot, hiába mennek visszafelé másik határátkelőhöz, ott sem ússzák meg az ellenőrzést.


„A vámmentesen behozott üzemanyagot vajon elégették-e, elfogyasztották-e Magyarországon, vagy értékesítették. Ez kiderül a megtett kilométerből, az eltelt időből és az üzemanyagtartályban lévő üzemanyag mennyiségéből" - mondta Kupecz József, a Vám-és Pénzügyőrség szóvivője.


Ha jóval több benzin hiányzik a tankból, mint a megtett kilométer és a határátlépéstől számított idő alapján indokolt lenne, jön a büntetés. Az első alkalom húszezer forintba kerül. Nem mindenki örül felhőtlenül a változásnak.


A papír kitöltése csak néhány perc.


Az új rendszer bevezetésére azért volt szükség, mert az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt az üzemanyag-csempészések száma a magyar-ukrán határon.


Ukrajnában körülbelül 100 forinttal olcsóbb az üzemanyag literje, mint Magyarországon. Három napja, mióta az új számítógépes ellenőrző rendszert bevezették, csak a záhonyi határátkelőnél több mint egy tucat csempész bukott le.


Független Hírügynökség
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 07:59, kedd | Kék hírek

Közel tízezer hamis cipőt találtak a pénzügyőrök Bács-Kiskun vármegyében

Közel tízezer hamis cipőt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Bács-Kiskun vármegyében - tájékoztatta az adóhatóság hétfőn az MTI-t.

2024. Július 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Lecsapott a rendőrség Kerepesen!

Hat kábítószer-fogyasztót és két -terjesztőt fogtak el szerdán Kerepesen a rendőrök - közölte hivatalos oldalán a rendőrség.

2024. Július 26. 09:25, péntek | Kék hírek

Mintegy 90 kilogramm drogot foglalt le a rendőrség, nyolc embert gyanúsítanak az ügyben

Mintegy 90 kilogramm marihuánát foglalt le a rendőrség az elmúlt hetekben, az ügycsoportnak eddig nyolc gyanúsítottja van - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) csütörtökön a police.hu oldalon.

2024. Július 25. 07:33, csütörtök | Kék hírek

Két ember meghalt egy vasúti átjáróban történt balesetben Szentesnél

Két ember meghalt egy vasúti átjáróban történt balesetben Szentes közelében szerda este - közölte Pere Csaba, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI érdeklődésére.