Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Március 18. 15:19, péntek | Helyi
Forrás: GYHG Nonprofit Kft.

BELEHALHAT, AKI HULLADÉKKAL FŰT

BELEHALHAT, AKI HULLADÉKKAL FŰT

A GYHG Nonprofit Kft. az elmúlt hónapokban több alkalommal felhívta a figyelmet az otthoni hulladékégetés veszélyeire.

A téli szezon különösen hideg szakaszaiban sajnos tapasztalható, hogy sokan a vegyes háztartási szemét eltüzelésével próbálják csökkenteni a fűtési költségeket. Egy közelmúltban megjelent tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy aki így tesz, nem csak törtvényt sért, de emberi életeket is veszélyeztet.

A Greenpeace adatai szerint megdöbbentő, mi minden tűnik el a kályhákban: műanyag hulladék, ruha, cipő, autógumi. Mindezzel nem csak az a probléma, hogy a házi szemétégetést tiltja a törvény. Nagyobb baj, hogy az eljárás tragikus következményekkel járhat: a belélegzett szennyezett levegő többek között szív- és érrendszeri betegségeket, daganatos elváltozásokat, a gyermekekben fejlődési rendellenességet okozhat. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint Magyarországon csak a szennyezett finom porszemcsék belélegzése miatt évente 12 800 ember hal meg.

Amikor hulladékot égetünk, nagyjából százszor-ezerszer annyi dioxin keletkezik, mint natúr száraz fa tüzelésekor. De számos más rákkeltő vegyület is képződik a háztartási szemét elégetése során, ilyen a formaldehid, a benzol vagy a vinil-klorid.

A káros anyagok belélegzése különösen veszélyes a gyerekekre nézve, hiszen az ő immunrendszerük még kevésbé fejlett. A legnagyobb szennyezés magát az égetőt éri, hiszen ő kapja a legnagyobb terhelést, illetve annak közvetlen környezetét, szomszédságát. Asztma, allergia, tüdőrák, szív- és érrendszeri megbetegedések, immunrendszeri zavarok, máj-, vesekárosodás, impotencia, idegrendszeri megbetegedések – szinte végtelen azoknak a betegségeknek a sora, amik a hulladékégetéshez köthetők.

A Greenpeace szerint az emberek elsősorban tájékozatlanságból, elővigyázatlanságból és lustaságból égetik el otthon a szemetet.

A GYHG Nonprofit Kft. felhívja a figyelmet arra, hogy a Győrben és a nagytérségi Önkormányzati Hulladékgazdálkodási Társulás területén működő hulladékudvarokban a magánszemélyek egész évben ingyenesen elhelyezhetik a feleslegessé vált hulladékokat, lomokat, autógumikat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.