Városlista
2024. augusztus 10, szombat - Lörinc

Hírek

2024. Augusztus 10. 07:12, szombat | Helyi

Benkovich-ügy folytatódik: az alapítványokkal csörtéznek a felek

Benkovich-ügy folytatódik: az alapítványokkal csörtéznek a felek

A plébános nyugdíjazása nagy viharokat kelt, egyre nagyobbakat. Az Egyházmegye, illetve az Apor-iskola, valamint a templom és idősotthon alapítványának kuratóriuma is közleményben reagált egymás állításaira.

Azt követően, hogy a Győri Egyházmegye eltiltotta a Győri Szentlélek Római Katolikus Plébánia, valamint a győrújbaráti plébániák területén végzett valamennyi szent cselekménytől Benkovich Ferenc plébánost, közleményben reagált az Apor-iskola és a „SZENTLÉLEK” Templom és Otthonfenntartó Alapítvány kuratóriumának egy-egy tagja.

Az írták, döbbenten értesültek Benkovich atya eltiltásáról, a Győri Egyházmegye közleményéről és annak tartalmáról: „Értelmezhetetlen számunkra a közlemény számos hivatkozása. Alapítványainkat a vonatkozó törvények előírásait (…) maradéktalanul betartva hoztuk létre és ennek megfelelően működnek azóta is – az alapító okiratokban megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. A Győri Egyházmegyével rendelkezési, elszámolási viszonyban és számviteli kapcsolatban soha nem voltak, a vonatkozó törvényi előírások szerint nem lehettek és nem is lehetnek, de ez a céljaikat és a tevékenységeiket nem befolyásolja, azt a kuratórium tagjai továbbra is lelkiismereti és vallási meggyőződésük szerint, a vonatkozó törvényi előírásokat maradéktalanul betartva, az iskola és a szociális otthon érdekeinek megfelelően végzik, ahogy tették eddig is.”

Ezt követően, kedden közleményt adott ki az Egyházmegye is, Lássunk tisztán! címmel. A közlemény teljes egészében elolvasható itt, de a lényegét összefoglaljuk. A kialakult helyzetet eddig „belső ügynek” tekintették eddig, de szerintük már „2016-tól kezdődően már megmutatkoztak bizonyos problémák”. Az akkor kinevezett Veres András megyéspüspök „kérte Benkovich atyát, hogy a közreműködésével létesült intézmények gazdasági és jogi háttereiről írjon egy feljegyzést a jogi és gazdasági viszonyok tisztázására. Ezt a kérését az elmúlt nyolc év alatt többször megismételte, de azóta sem kapott beszámolót.”

Megjegyzik, hogy az előd, tehát Pápai Lajos püspök is „tisztázatlan”-nak tartotta a Szentlélek-plébánia alapítványainak ügyét.

A közleményben kitérnek a két alapítvány létrehozására és feladataira: az egyiket az Apor-iskola támogatására (1995), a másikat pedig a Szentlélek-templom és a Szent Anna Otthon építésére és fenntartására (1990) hozták létre. Az alapítványok működéséről – leszögezi az Egyházmegye ismételten – „mint a Szentlélek Plébánia egyházi felettes hatósága, többszöri kérésünk ellenére sem kaptunk beszámolót, pedig ez a világi jog által is elismert és a kánonjog szerint is elvárás”. (Erre írta azt a két alapítványi kuratóriumi tag a saját közleményükben, hogy szerintük ilyen viszony nincs.)

Az idősotthonra és az iskolára is tesz utalást az Egyházmegye, hogy az előbbinél kaptak „jelzéseket”, az utóbbinál pedig „az alapítvány ma sem teljesíti az Egyházmegyével, mint fenntartóval 2008-ban kötött megállapodását. Az Egyházmegye részéről többször jeleztük, hogy a 30 éves épület állaga egyre romlik, ezért szükség lenne arra, hogy a tulajdonos alapítvány elvégezze a szükséges felújításokat.”

A közlemény még folytatódik, azzal, hogy 2023. december 5-én módosították az alapító okiratokat, amihez az Egyházmegye szerint szükséges lett volna az „egyházi felettesi jóváhagyás”. A püspökség álláspontja szerint „ezzel vélelmezhetően elidegenítették az alapító Szentlélek-plébániától az alapítványokat, vagyis álláspontunk szerint „magánosították” azokat, amely megint csak nem áll az eredeti alapító Győri Szentlélek Egyházközség és a Győri Egyházmegye érdekében sem.”

„Mivel Benkovich Ferenc atya papként jelenleg is az említett alapítványok kuratóriumi elnöke, amelyek, különösen is a Szentlélek Alapítvány tulajdonában álló 480 férőhelyes Szent Anna Otthon révén üzleti tevékenységet folytatnak, álláspontunk szerint megvalósult és megvalósul az Egyházi Törvénykönyv folytatólagos áthágása. Emiatt a megyéspüspöknek kötelessége megfelelő óvintézkedéseket és szükség esetén szankciókat foganatosítani, valamint a cselekmény abbahagyására felszólítani.”

Hogy lesz folytatás, az már biztos, mert a hívek szombat estére tüntetést hirdettek a püspökséghez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 10. 09:10, szombat | Helyi

Tandem-Szem: Ikrény – Párizs kerékpárral

Tandembiciklivel indulnak neki a Tandem-Szem Egyesület tagjai a nagyjából 1700 kilométeres Ikrény-Párizs túrának, hogy a paralimpia megnyitóján részt vehessenek.

2024. Augusztus 10. 08:12, szombat | Helyi

Már a Pannonhami Borvidéken is szüretelnek

Két-három héttel hamarabb kezdődött a szüret.

2024. Augusztus 09. 09:11, péntek | Helyi

Horgászok figyelem: Pontytelepítés hat helyszínen

Augusztus elsején 4200 kilogramm pontyot telepített kezelt vízeibe a megyei horgász szövetség.

2024. Augusztus 09. 08:10, péntek | Helyi

Változik szombaton a piac helyszíne

Rendezvény (a Barokk-esküvő) miatt változik a Dunakapu téri piac helyszíne augusztus 10-én, szombaton. A Dunakapu tér helyett a Tarcsay Vilmos utca 1-3. szám alatti parkoló (a piac korábbi területe) ad otthont a piacnak.