Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Január 12. 13:30, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Bénultságra ébredt a főváros

Bénultságra ébredt a főváros

A reggeli csúcsidőben még járt, 10 órától azonban a 217E jelű autóbusz sem közlekedik – tájékoztatott a BKV. A legfrissebb információk szerint a villamosok és az autóbuszok követési ideje jelentősen megnőtt, ezért arra kérik az uta

Bombariadó volt kedd kora reggel a fővárosban több buszgarázsban, illetve villamoskocsiszínben, ám a tűzszerészek sehol sem találtak robbanószerkezetet. A BKV reggeli üzemkezdete óta káosz van Budapest tömegközlekedésben, mert bár a metró jár, a buszok nagy része nem közlekedik, és a villamosok is csak korlátozottan szállítanak utasokat.

A BKV szerint a jelenlegi állapot kora délutánig nem változik jelentősen. Eszerint csaknem 40 busz vonalán járnak a buszok a BKV-sztrájk ellenére. Villamosokból azonban csak néhány járat közlekedik. A metrók és a trolik menetrend szerint közlekednek, a HÉV-ek szintén járnak, igaz, van amelyik ritkábban.

Ritkásan járnak a villamosok

A 40 buszvonal nagy részét az alvállalkozók üzemeltetik. A buszok nem mindig járnak a teljes útvonalon, és általában 10-15 percenként követik egymást. A villamosok közül jár a nagy forgalmat lebonyolító nagykörúti 6-os villamos, általában 15-20 percenként. Az 1-es villamos a Bécsi út és a Stadionok között, a 41-es pedig a Bocskai út és Kamaraerdő között szállítja az utasok. Közlekedik ezen felül a 2-es, a 3-as és a 28-as villamos is. Arra kell azonban számítani, hogy a szerelvények sem a menetrend szerint érkeznek.

A HÉV-szerelvények ugyancsak járnak, a csepeli és a gödöllői menetrend szerint. A ráckevei HÉV a hétvége szerint közlekedik, a szentendrei pedig Békásmegyerre 10, Szentendrére 30 percenként jár. A metrók és a trolibuszok a menetrend szerint szállítják az utasokat.

A BKV több szakszervezete azért hirdetett sztrájkot, mert hétfőn késő estig sem tudtak megegyezni a közlekedési vállalat vezetésével a kollektív szerződésről. A munkabeszüntetés határozatlan ideig tart. Az érdekképviseletek szerint a sztrájk egyelőre sikeresnek tekinthető.

Sikeresnek tartják

Sikeresnek ítélte kedden kora reggel a megkezdődött BKV-sztrájkot a szakszervezetek sztrájkbizottságának szóvivője. Mint mondta, a buszgarázsokban száz százalékos a munkabeszüntetés támogatottsága annak ellenére is, hogy néhány helyen - főként alvállalkozók által működtetett vonalon - megindult a közlekedés.

Hatalmas dugók

Érezhetően nagyobb a forgalom Budapest útjain a BKV-sztrájk miatt. A FŐVINFORM tájékoztatása szerint több bevezető szakaszon is dugó van. Így csak lépésben lehet haladni a Budaörsi, a Szentendrei, a Soroksári és a Kerepesi úton, valamint az M3-as bevezető szakaszán. Zsúfoltság van a Hegyalja út-Erzsébet híd, valamint a Bocskai út-Petőfi-híd vonalon. Csak lassan lehet haladni a Lánchídon, az alagútnál és mindkét alsó rakparton, illetve a belváros több szakaszán is nagyon erős a forgalom, például a Rákóczi és az Andrássy út befelé vezető szakaszain.

Szünet három iskolában

Három fővárosi fenntartású iskolában rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet a BKV-sztrájk miatt. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a II. kerületi Than Károly Szakközépiskola, a IX. kerületi Harsányi János Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola, illetve a VIII. kerületi Szabómester Szakképző Iskola igazgatója jelezte, hogy nincs tanítás az intézményükben. Nekik ezt a napot később be kell pótolni.

Vasúton?

Még mindig kérdéses a tervezett vasutassztrájk időpontja, a szakszervezet ugyanis továbbra sem jelezte, hogy mikor kezdené meg a munkabeszüntetést. Hétfőn Gaskó István érdek-képviseleti vezető még azt mondta, hogy szolidaritási sztrájkot tartanak a BKV dolgozókkal, még azonban tart a szervezés.

Taxicsúcs

A fővárosi taxitársaságokhoz a szokásosnál jóval több hívás fut be a BKV-sztrájk miatt, főleg előrendelések. Ezeket a cégek többsége a reggeli időszakra már nem is tudja fogadni. A társaságok a megszokottnál több kocsival vágtak neki a reggeli csúcsnak.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről