Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Május 23. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Beperli a Fideszt a Magyar Helsinki Bizottság

Beperli a Fideszt a Magyar Helsinki Bizottság

A Magyar Helsinki Bizottság beperli a Fideszt, mert szerintük valótlan és gyalázkodó kitételek szerepelnek a pártnak a civil szervezettel kapcsolatos pénteki sajtóközleményében.

A szervezet az MTI-vel pénteken azt közölte: a Fidesz elfogadhatatlan stílusú, "sötét időket idéző" közleményében hamis állítások olvashatók, a valótlan és gyalázkodó kitételekért bíróságon vesznek elégtételt.

A Fidesz közleményében az áll: a "nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani" a bevándorlókról. A közlemény szerint a bizottság "hazugságaival" szemben 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, "tehát megélhetési bevándorló volt". Idén májusig a menedékkérők 17,3 százaléka érkezett háborús övezetből, vagyis az illegális határátlépők nagy többsége nem politikai menekült - írta a Fidesz.

A Magyar Helsinki Bizottság közleményében kifejtette: bár egy az ATV keddi adásában közölt adatnál - a 2015-ben ideérkezett menedékkérők 75 százaléka afgán, szíriai és iraki volt - a szervezetet szerepeltették forrásként, ők olyat sosem tettek közzé. Az állításuk az volt, hogy míg 2015 első két hónapjában a Koszovóból érkezők adták a menedékkérők túlnyomó részét, márciustól kezdve háborús és egyéb válságövezetekből érkezik a menedékkérők túlnyomó többsége. A kérelmezőknek a hivatalos statisztikák szerint márciusban 65, áprilisban pedig 70 százaléka Afganisztánból, Szíriából vagy Irakból származik - emelték ki.

Megjegyezték: a kommüniké manipulálja a statisztikákat, amikor azt állítja, hogy 2014-ben a kérelmezők 80 százaléka nem háborús övezetből jött. A szervezet hozzátette, az Eurostat adataira hivatkozott, amelyek szerint tavaly a Magyarországon menedékjogért folyamodók 21 százaléka Afganisztánból, 16 százaléka Szíriából, két százaléka Palesztinából, egy százaléka pedig Irakból érkezett, ami "testvérek közt is 40 százalék".

Úgy fogalmaztak: lehet zsonglőrködni azzal, hogy Afganisztán háborús övezetnek minősül-e, de ahhoz nem fér kétség, hogy az ottani súlyos belső fegyveres konfliktus elől menekülőket megélhetési bevándorlónak minősíteni cinikus és embertelen dolog.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.