Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2019. Szeptember 11. 07:52, szerda | Bulvár

Bessenyei Ferenc előtt tiszteleg a CineFest

Bessenyei Ferenc előtt tiszteleg a CineFest

100 éve született az egyik legnagyobb magyar filmszínész, Bessenyei Ferenc. A CineClassics két filmmel, egy kiállítással és egy kerekasztal-beszélgetéssel idézi fel alakját- írják a fesztivál honlapján.

Mint írják, a kétszeres Kossuth-díjas Bessenyei emlékezetes filmszerepeit szinte felsorolni is nehéz, mintegy öt évtizeden át kivételes alkotások tucatjaiban szerepelt.

A CineFest egy ritkán és egy gyakran látható filmjével emlékezik a művészre. Az 1957-es, akkor betiltott Keserű igazság-ban együtt játszik a szintén száz éve született színészlegendával, Gábor Miklóssal. A film szeptember 16-án, 17 órakor látható a Béke teremben. A szintén Várkonyi Zoltán által rendezett Egy magyar nábob-ban, minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmjében olyan, nem kevésbé legendás kollegákkal szerepel együtt, mint Latinovits Zoltán, Bitskey Tibor, Sulyok Mária, Básti Lajos és Ruttkai Éva. A film vetítése szeptember 15-én, 16.40-kor lesz a Béke teremben.

A Miskolci Színészmúzeumban pedig Bessenyei Ferenc emléke előtt tisztelgő kiállítás látható, amely egyrészt felidézi a művész miskolci pályakezdését, másrészt felvillantja az életmű legjelentősebb, legemlékezetesebb alakításait. A legendás művész Miskolcon, Földessy Géza direktor társulatában lett színésszé, ahol minden szerepkörben bemutatkozott – operett bonviván feladatoktól a Hamlet Claudiusán, az Egerek és emberek Lennie-jén át, a Bánk bán, a Peer Gynt címszerepéig. A hatvanas években pedig egyik legnagyobb szerepében, Kossuth Lajos megformálójaként, a Fáklyaláng című Illyés Gyula-dráma főszerepében tért vissza a városba. A kiállítás másik része a Film Színház Muzsika című folyóirat tükrén keresztül ad képet a színművész emblematikus alakításairól, pályájának legnagyobb filmes és színházi pillanatairól.

A kiállításhoz és a CineClassics Bessenyei-filmjeihez kerekasztal-beszélgetés kapcsolódik szeptember 15-én, vasárnap 15 órakor a Művészetek Háza Béke termében az Egy magyar nábob vetítése előtt, ahol felesége, B. Élthes Eszter, továbbá Kurutz Márton és Muszatics Péter filmtörténészek idézik fel a színészóriás alakját. A moderátor: Lukácsy György.

Forrás: origo.hu

Kép: fidelio.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 08:06, hétfő | Bulvár

Párizs 2024 - Művészeti igazgató: nem kívánt semmit kigúnyolni a megnyitó

Thomas Jolly, a párizsi olimpiai megnyitóünnepség művészeti vezetője cáfolta, hogy Az utolsó vacsora témája ihlette volna a program Ünnepség című jelenetét, amely ellen a katolikus egyház és jobboldali politikusok tiltakoztak.

2024. Július 28. 10:53, vasárnap | Bulvár

Elsőbálozó balatonfüredi lány lett az Anna-bál szépe

Elsőbálozó balatonfüredi lány, Soós Kriszta Szonja lett a 199. Anna-bál szépe, első udvarhölgye a fővárosi Mihály Angelika, a második udvarhölgye a szintén budapesti Bundschuh Jázmin lett.

2024. Július 25. 07:40, csütörtök | Bulvár

Több mint félszáz fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.

2024. Július 23. 08:10, kedd | Bulvár

Emberre támadt egy medve az erdélyi Beszterce-Naszód megyében

Emberre támadt egy medve hétfőn este Beszterce-Naszód megyében, a Sajónagyfalu (Mariselu) községhez tartozó Sajószentiván (Santioana) településen, a férfi a lábán és az ágyékán megsérült