Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Március 29. 12:05, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Betegségeknek ellenálló szőlőültetvényt telepítenek a Balaton-felvidéken

Betegségeknek ellenálló szőlőültetvényt telepítenek a Balaton-felvidéken

A legjellemzőbb gombabetegségeknek ellenálló szőlőültetvényt telepítenek hat és fél hektáron, a Balaton-felvidéken a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 450 millió forintos támogatásával,

hogy magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesszenek, továbbá információt kapjanak a szőlőfajták helyi adaptációjáról, termesztés-technológiai értékeiről - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-vel.

A PTE közleménye szerint a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projekt segítséget jelent a szőlészeteknek és borászatoknak a következő évek fajtaválasztásában és termékfejlesztésében - jelezték.

A fejlesztést indokolja a kommüniké szerint, hogy a klímaváltozás következtében egyre nagyobb kihívást jelent a szőlőültetvények védelme a kórokozókkal és kártevőkkel szemben. Ennek a hagyományos szőlőfajták esetében egyre nehezebben, egyre több pénz és energia ráfordításával tudnak csak megfelelni a szőlőtermesztők.

A közlemény szerint a fejlesztés eredményeként megtörténik három szőlőfajta kutatási eredményeken alapuló termesztéstechnológiájának kidolgozott leírása és ha a fejlesztésben alkalmazott szőlőfajtákból piacképes termék válik, "reális új alternatíva állhat rendelkezésre a hazai, illetve a nemzetközi szőlő és bor ágazat számára" - emelték ki.

A kommüniké szerint a projektben alkalmazott fajták esetében alig kell növényvédőszereket használni, ez pedig a tudatos élelmiszerfogyasztás és a környezetet kevésbé terhelő gazdaságok népszerűsítése, valamint a hazai termékek, hazai innováció támogatása szempontjából is fontos.

A közlemény szerint a fejlesztésekkel "fel tud zárkózni a hazai kutatás, illetve adott esetben meg tudja előzni a Nyugat-Európában zajló, hasonló célú programokat", egyben a "projekt a kiöregedő ültetvények helyére egy piaci alapú, a fenntartható fejlődést előtérbe helyező fajtaszerkezet kialakítását irányozza elő" - írták.

A fejlesztés előreláthatóan 2025 tavaszán zárul majd.

A badacsonyörsi központú, feldebrői telephellyel is rendelkező mintegy 180 embert foglalkoztató Varga Pincészet a cég korábbi közlése szerint 250 hektáron termeszt, és 2000 hektárról vásárol fel szőlőt.

A társaság a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2020-at 5,9 milliárd forintos forgalom mellett 476 millió forintos adózott eredménnyel zárta, míg 2019-ben 5,3 milliárd forintos bevételt és 327 millió forint profitot szerzett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.