Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Augusztus 31. 11:58, szerda | Életmód
Forrás: ORIGO-V

Böjttel visszafordítható a 2-es típusú cukorbetegség

Böjttel visszafordítható a 2-es típusú cukorbetegség

Eddig is ismert volt, hogy a kalóriamegvonás jó hatással van a 2-es típusú cukorbetegségre. Most a brit Newcastle Egyetem munkatársai tudományosan is igazolták, hogy nyolchetes, napi 600 kalóriás diétával visszafordítható a betegség.

A Newcastle Egyetem munkatársai a Diabetologia című szakfolyóiratban ismertették részletesen kis mintaszámú vizsgálatukat, melybe tizenegy, 2-es típusú diabétesszel élő önkéntest vontak be.

A 8 hétig rendkívül alacsony kalóriatartalmú étrenden élő emberek közül hétben három hónap elteltével teljesen megszűntek a cukorbetegség tünetei, hasnyálmirigyük és májuk zsírtartalma újra normális volt.

A 2-es típusú diabétesz általában felnőtt korban jelenik meg, legfőbb oka az elhízás, a rosszul megválasztott étrend, illetve a mozgásszegény életmód. A betegségben a hasnyálmirigy inzulintermelése elégtelenné válik, ennek következtében a vérben megemelkedik a glükóz szintje.

A vizsgálatba bevont 11 önkéntes mindegyikénél a megelőző négy éven belül diagnosztizálták a 2-es típusú cukorbetegséget. A vizsgálat során nyolc hétig csak diétás italt és keményítőt nem tartalmazó zöldségeket vehettek magukhoz a résztvevők, összesen napi 600 kalória energiatartalommal.

A mérésekből kiderült, hogy már egy hét diétázás után visszatért a normálisra a résztvevők éhgyomri vércukorszintje. A mágneses rezonanciás (MRI) vizsgálatok azt mutatták, hogy a páciensek hasnyálmirigyének zsírtartalma az átlagosan 8 százalékról lecsökkent a normálishoz közelebb lévő 6 százalékra.

Roy Taylor, a kutatás vezetője azonban nem javasolja az embereknek, hogy saját szakállukra belekezdjenek egy ilyen diétába, mivel az eredmények megerősítéséhez nagyobb mintaszámú vizsgálatokra is szükség van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.