Városlista
2024. augusztus 11, vasárnap - Zsuzsanna

Hírek

2012. Augusztus 03. 09:07, péntek | Helyi
Forrás: Adorján Andrea

Bölcsőhalál- amiről nem szeretünk beszélni

Bölcsőhalál- amiről nem szeretünk beszélni

Dr. Lőrinczy Katalin gyermekorvos tartott bemutatóval egybekötött előadást a hirtelen csecsemőhalálról győri kismamáknak. Bármennyire is rémítő a téma, sokan eljöttek a Bácsai Művelődési Házba.

Nem szívesen hallanak róla a szülők, rettegett téma a bölcsőhalál.

Csecsemőkorban, azaz 1 éves kor előtt bekövetkező, előzmények nélküli, váratlan halál a hirtelen csecsemő-, vagy más néven bölcsőhalál, amelyre még a kórbonctani vizsgálat sem tud magyarázattal szolgálni. Leginkább éjszaka fordul elő, éjfél és a kora reggeli órák között. Azt is kimutatták már, hogy télen gyakoribb, valamint a 2-4 hónapos kisfiúk a legveszélyeztetettebbek. Gyakrabban fordul elő rossz családi környezetben élők körében, a dohány- és kábítószer függő szülők gyermekei is veszélyeztetettebbek.

Az orvos válaszol

Dr. Lőrinczy Katalin gyermekorvos tartott bemutatóval egybekötött előadást a hirtelen csecsemőhalálról győri kismamáknak. Bármennyire is rémítő a téma, a szülőkben győzött a tenni akarás és meglepően sokan eljöttek a Bácsai Művelődési Házba, hogy válaszokat kapjanak kérdéseikre. Tudással felvértezve biztonságosabban élheti mindennapjait a friss anyuka, megnyugtató érzés az, hogy tudjuk, mit kell tenni, ha észleljük a bajt. Megfelelő információk birtokában a szülők sokat tehetnek azért, hogy csökkentsék a csecsemőhalál kockázatát.

A fiatal doktornő 1999-ben szerzett általános orvosi diplomát a Pécsi Orvostudományi Egyetemen.
Csecsemő-és gyermekgyógyászatból, majd gyermek-tüdőgyógyászatból sikeres szakvizsgát tett. Két gyermek édesanyja. A csecsemőhalál megelőzéséről oktatott és az alapszintű újraélesztést is megmutatta. Mert beszélni kell róla!

Megelőzés
Még mindig sok szülő fekteti hasra csecsemőjét, miután a pici elfogyasztotta a vacsoráját. Puha matracot választanak és a plüss állatkák is helyet kapnak a baba ágyában. Jó meleg szobában teszik mindezt, ráadásul jól fel is öltöztetik éjszakára a kicsit. A kutatások szerint a hirtelen csecsemőhalálhoz ezek a ténykedések vezethetnek.
Tehát a szobát ne fűtsük 20- 22 fok fölé, takaró helyett válasszunk hálózsákot, amit nem tud a fejére húzni, háton fekve altassuk, kemény matracon- mondja a doktornő. Valamint ne tegyünk semmi játékot az ágyba, a plüss figurák jó porfogók, ráadásul fulladáshoz is vezethet a jelenlétük. Nem győzik hangsúlyozni az orvosok, hogy szoptatott csecsemők körében ritkább a tragédia, mint a tápszeres babáknál.

Ha bekövetkezik a baj
Azonnal cselekedni kell. Nagyon hasznos, de nem elég, ha van otthon bébimonitor, hiszen az jelez ugyan, ha megáll a gyermek lélegzése, de egy tehetetlen szülő nem segítség.

Mit tegyünk?
Vállainál érintsük meg a picit, szóljunk hozzá, hiszen sokszor már annak hatására is újra lélegezni kezd. Közben hívjunk segítséget, ha van még valaki otthon. Ha egyedül vagyunk, semmiképpen sem a mentők hívásával kezdjük, mert értékes perceket veszítünk.
Tartsuk észben: 4 percünk van arra, hogy megmentsük a kicsi életét.

1. Eszméletlenség vizsgálata: megszólítás, enyhe stimulálás. Ha eszméletlen:

2. Légzés vizsgálata: hármas érzékeléssel. A légutak ellenőrzéséhez a csecsemő fejét kissé hátraszegjük, fülünket az orrnyílása elé helyezzük, halljuk, érezzük az áramló levegőt, szemünkkel vizsgáljuk a mellkas mozgását. Mindezt 10 másodpercig tesszük.
Ha nem kielégítő, vagy nincs légzés szájból orrba-és szájba 5 befúvást kell végezni, amelyek 1-1 másodpercig tartsanak.

3. Keringés vizsgálata következik ezután 10 másodpercig a hónalji, nyaki ütőér tapintásával

Ha pulzust nem tudunk tapintani, vagy nem vagyunk benne biztosak, hogy van-e pulzus mellkaskompressziót kell kezdeni: 2 ujjbeggyel, a bordaívek találkozása felett 1 harántujjal, a szegycsont alsó harmadában 100/min frekvenciával a mellkast az átmérő 1/3-val kell benyomni.
Mellkaskompresszió: befúvás aránya 15:2.. Egy percig tartó újraélesztés után hívjuk a mentőket, majd folytatjuk az újraélesztést mindaddig, amíg jó spontán légzés nem jelentkezik, vagy magasabb rendű segítség nem érkezik.

Összefoglalva:

Az újraélesztés megkezdésének legfőbb indikációja a csecsemő eszméletlensége és a normálisnak minősített légzés hiánya. Nem kielégítő keringés esetén befúvásos lélegeztetés és mellkaskompresszió szükséges 15:2 arányban.

Beszéljünk róla

Érdemes ellátogatni tanfolyamokra, előadásokra, ahol kellő információra tehetünk szert és megtanulhatjuk, hogyan kell szakszerűen újraéleszteni a csecsemőt. Győr- Bácsa háziorvosi rendelőjében pedig bátran kérdezzük a témáról dr. Lőrinczy Katalint, aki elmondta, ha igény mutatkozik rá, elsősegély tanfolyamot is szervez budapesti előadókkal, próbababán való gyakorlással kiegészítve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 11. 09:14, vasárnap | Helyi

Nagyon nem mindegy, hogy bekerülsz-e a koleszba

A legtöbb helyen augusztus elejéig várják az egyetemek a kollégiumaikba való jelentkezést.

2024. Augusztus 11. 08:13, vasárnap | Helyi

Az Olimpiai Sportpark tornacsarnokában köszöntötték a Párizsból hazatérő tornászokat

Augusztus 6-án kedden a repülőtérről egyenesen a győri Olimpiai Sportpark tornacsarnokába utaztak a Győri Atlétikai Club tornászai Bácskay Csenge és Mészáros Krisztofer.

2024. Augusztus 11. 07:13, vasárnap | Helyi

Ismét korlátlanul használható a medvei híd

A magyar-szlovák határ északi oldalán a felvidéki Nagymegyer és Medve települések között befejeződtek az útfelújítási munkálatok – tájékoztat az Útinform.

2024. Augusztus 10. 09:10, szombat | Helyi

Tandem-Szem: Ikrény – Párizs kerékpárral

Tandembiciklivel indulnak neki a Tandem-Szem Egyesület tagjai a nagyjából 1700 kilométeres Ikrény-Párizs túrának, hogy a paralimpia megnyitóján részt vehessenek.