Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2010. Június 02. 07:50, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Bőny hősies helytállása: két napja eredményesen harcolnak a vízzel, a szűnni nem akaró esővel

Bőny hősies helytállása: két napja eredményesen harcolnak a vízzel, a szűnni nem akaró esővel

A Győr melletti Bőnyben feszült a helyzet. Mindenki a homokzsákokból rakott partfalat toldozgatja, erősíti. Szerdán estig eldőlhet, megússza-e a falu az elöntést. Sokan megijedtek délutá

Kedd hajnalban egyszer már tetőzni látszott a Cuha-Bakony ér vízszintje 272 centiméteren, de gyorsan kiderült, hogy az eleredt eső miatt az áradásnak még nincs vége. gy is lett. Ahogy megnyíltak az ég csatornái, s ömleni kezdett az eső, a vízszint is emelkedni kezdett. A késő délutáni órákban aztán újra stagnált, de rossz hírként könyvelték el a település vezetői, hogy a bakonybánki vízgyűjtőn 24 óra alatt egy métert emelkedett a vízszint, aminek Bőnynél is következményei lehetnek. Hogy milyenek, még nem tudni. Mire az újabb ár a községbe ér, eltelik cirka 32-36 óra. Egyszóval a prognózisok szerint szerda éjfélre látni, milyen hatása lehet a most még megfogott víztömegre a keddi szűnni nem akaró csapadék-utánpótlásnak.

Bőnyben sokan a gáton dolgoznak azok közül, akiket két hete ki kellett telepíteni. Többen mondják azt is, hogy most nem a víz lesz az úr", mivel időben jött a szakértői segítség, a vízügyesek irányításával jó helyen kezdték meg a homokzsákos védekezést, s nem a víz után futnak az ideiglenes töltést építők, hanem az idővel harcolnak.

Bőnyön most alapvetően kétféle ember létezik: amelyik bizakodik, hogy nem lesz akkora baj, mint két hete, és az elkeseredett, akinek az értékei elúsztak akkor is, és - látva a vízszint emelkedését - most sem lát túl sok esélyt arra, hogy szárazon marad a házak alja.

A helyszínen azt is láthattuk, hogy a szennyvízátemelőket is elönti a víz, egyszóval megint kiönthet a fertőzésveszélyt magában rejtő fekáliás víz is. A házak egyre jobban átáznak, és a belvíz is emelkedik, amely korábban is gondot okozott, hiszen az ellen nem segít a homokzsák sem.

sszességében Bőny egyelőre ellenáll, s az elmúlt hetek tapasztalatait jól alkalmazza a község, hogy ne történjen ismét meg 100-120 ház elárasztása, és 150-160 ember kitelepítése. Azonban azzal is tisztában vannak a helyiek, hogy az idő és a szerencse kezében vannak, mert ami a fáradtságot nem ismerő munkával esetleg megelőzhető, azt egyik percről a másikra keresztülhúzhatja a további esőzés, a Cuhai-Bakony ér vízgyűjtőjéből letóduló árhullám.

Bőny két napja hősiesen helytáll. Holnap ilyenkor már azt is látni fogjuk, mire volt elég ez a munka. Szerdával új reményre ébred a település, hogy a nagy baj megelőzhető. Ebben a reményben telnek az órák, a percek...


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 01. 09:14, vasárnap | Helyi

2025 januárjában emelkednek a pedagógus bérek

2025-ben jelentősen növekednek a pedagógus bérek. A béremelés után a tanárok fizetése jövőre eléri majd a diplomás átlagbér 80 százalékát – közölte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2024. Szeptember 01. 08:11, vasárnap | Helyi

Megvan a könyvszalon dátuma!

A Győri Könyvszalon ismét szélesre tárja kapuit november 15-17. között, immár 23. alkalommal.

2024. Szeptember 01. 07:13, vasárnap | Helyi

Kalauz nélküli vonatok indulnak a győri vonalon is

Szeptember 16-tól Budapest és Esztergom között, valamint a Budapest-Győr vonalon a reggeli csúcsidőszakban

2024. Augusztus 31. 09:11, szombat | Helyi

Keglovich-kupa: kiesett a Győrszentiván és a Bácsa

Az alacsonyabb osztályú Ásványráró és a Győrasszonyfa megtréfálta a papíron erősebbet a Keglovich László Vármegyei Kupa 3. fordulójában.