Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2010. Június 02. 07:50, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Bőny hősies helytállása: két napja eredményesen harcolnak a vízzel, a szűnni nem akaró esővel

Bőny hősies helytállása: két napja eredményesen harcolnak a vízzel, a szűnni nem akaró esővel

A Győr melletti Bőnyben feszült a helyzet. Mindenki a homokzsákokból rakott partfalat toldozgatja, erősíti. Szerdán estig eldőlhet, megússza-e a falu az elöntést. Sokan megijedtek délutá

Kedd hajnalban egyszer már tetőzni látszott a Cuha-Bakony ér vízszintje 272 centiméteren, de gyorsan kiderült, hogy az eleredt eső miatt az áradásnak még nincs vége. gy is lett. Ahogy megnyíltak az ég csatornái, s ömleni kezdett az eső, a vízszint is emelkedni kezdett. A késő délutáni órákban aztán újra stagnált, de rossz hírként könyvelték el a település vezetői, hogy a bakonybánki vízgyűjtőn 24 óra alatt egy métert emelkedett a vízszint, aminek Bőnynél is következményei lehetnek. Hogy milyenek, még nem tudni. Mire az újabb ár a községbe ér, eltelik cirka 32-36 óra. Egyszóval a prognózisok szerint szerda éjfélre látni, milyen hatása lehet a most még megfogott víztömegre a keddi szűnni nem akaró csapadék-utánpótlásnak.

Bőnyben sokan a gáton dolgoznak azok közül, akiket két hete ki kellett telepíteni. Többen mondják azt is, hogy most nem a víz lesz az úr", mivel időben jött a szakértői segítség, a vízügyesek irányításával jó helyen kezdték meg a homokzsákos védekezést, s nem a víz után futnak az ideiglenes töltést építők, hanem az idővel harcolnak.

Bőnyön most alapvetően kétféle ember létezik: amelyik bizakodik, hogy nem lesz akkora baj, mint két hete, és az elkeseredett, akinek az értékei elúsztak akkor is, és - látva a vízszint emelkedését - most sem lát túl sok esélyt arra, hogy szárazon marad a házak alja.

A helyszínen azt is láthattuk, hogy a szennyvízátemelőket is elönti a víz, egyszóval megint kiönthet a fertőzésveszélyt magában rejtő fekáliás víz is. A házak egyre jobban átáznak, és a belvíz is emelkedik, amely korábban is gondot okozott, hiszen az ellen nem segít a homokzsák sem.

sszességében Bőny egyelőre ellenáll, s az elmúlt hetek tapasztalatait jól alkalmazza a község, hogy ne történjen ismét meg 100-120 ház elárasztása, és 150-160 ember kitelepítése. Azonban azzal is tisztában vannak a helyiek, hogy az idő és a szerencse kezében vannak, mert ami a fáradtságot nem ismerő munkával esetleg megelőzhető, azt egyik percről a másikra keresztülhúzhatja a további esőzés, a Cuhai-Bakony ér vízgyűjtőjéből letóduló árhullám.

Bőny két napja hősiesen helytáll. Holnap ilyenkor már azt is látni fogjuk, mire volt elég ez a munka. Szerdával új reményre ébred a település, hogy a nagy baj megelőzhető. Ebben a reményben telnek az órák, a percek...


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.