Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. Június 28. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Borkai Zsolt: "Vissza kell vezetni Magyarországot Isten kegyelmébe!"

Borkai Zsolt: "Vissza kell vezetni Magyarországot Isten kegyelmébe!"

Magyarországnak új eszményekre van szüksége, hogy méltóvá tudjon válni a lovagkirály örökségéhez - mondta Borkai Zsolt győri polgármester vasárnap este a Bazilikában

Egy nemzet nem élhet eszmények nélkül, és nem lehet erős néppé, csak ha vannak benne bátrak, akik az élére állnak. Talán Prohászka Ottokár fogalmazta meg legkifejezőbben: ,,A magyar eszmény Lászlóban lett kereszténnyé és szentté... A kereszténység ezen túl már nemzeti életté, a keresztény király a nemzet hősévé lett.''

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A szent lovagkirály hatása népe körében az idők folyamán csak növekedett, egyesek szerint még Szent Istvánét is felülmúlta. A nagyváradi székesegyház előtt állították föl híres lovasszobrát, a Kolozsvári-testvérek alkotását, amely az ének szerint ,,fénylik, mint a nap, ragyog, mint az arany". llítólag ennek mása a győri Bazilika hermája, amely fenséget, erőt, és egyúttal nyájasságot is sugároz: ez volna a szent király igazi arca.

A mindig győzedelmes, ,,Bátor László'' lett a katonák védőszentje, nevének oltalma alatt vonultak a csatába, és ez volt a csatakiáltásuk: ,,Szent László, segíts!'' 1684-ben, a törökök elleni fölszabadító háború idején egy külföldi fültanú elbeszélése nyomán följegyezték, hogy a katonák a tábortűznél ,,fél óráig zenéltek, és magyar víg dalokat mondottak Szent László tiszteletére, kinek épp aznap ünnepe volt'', tehát tisztelete még akkor is elevenen élt!

Egy nemzet erejét mindig az élenjárók adják. pp ezért, az élenjárók nem lehetnek igazságtalanok, becstelenek, a nép érdekével szemben állók. Csakis elkötelezettek lehetnek, a hazájukat szenvedéllyel szolgálók, a népük felé rajongással fordulók. Ilyen eszményi vezetője volt nemzetének László, az árvák védelmezője, az elesettek gyámolítója, a lovagkirály, akinek daliás termete, büszke főtartása kimagaslott. Fejjel volt magasabb mindenkinél.

Tisztelt nneplő Barátaim!

Egy nemzet erejét mindig az erkölcsükben erősek, a megrendíthetetlenek adják. Szent László uralkodásában kiemelt szerepet töltött be az igazságszolgáltatás újjárendezése. Az évtizedes testvérharcban és az egyéb belső küzdelmekben erősen megrendült a törvények kötelező ereje. Akkor, abban a korban is elhatalmasodott a tolvajlás, és meglazultak az erkölcsi életet szabályozó törvények. Ezt nem tűrhette az a László, akiről a krónikás ilyen jellemzést ad: ,,Minden ítéletében Isten félelmét tartotta szem előtt.''

Uralkodása második évében, 1078-ban Pannonhalmán a papság és előkelők jelenlétében szigorú törvényeket hoztak a megrendült vagyonbiztonság megerősítésére. Nem kímélték az előkelő és gazdag embereket sem. Az 1085 táján hozott újabb törvénykönyvből az tűnik ki, hogy a szigorú rendszabályok hatásosak voltak, és egyiket-másikat enyhíteni lehetett.

Hogy mit jelent ma nekünk, a XXI. századi magyarságnak Szent László emléke?

Magyarország úgy lehet újra erős, nagy és büszke állammá, ha követi eszményei példáját. Ha visszatér az igazságosság, az erkölcsiség, a nemzetért végzett szolgálat áldozatos útjára. Ha bátrak vezetik, akik nem restellnek meg lehajolni egyetlen elesett emberért sem, akik nem fordulnak gyalázatos bűnök felé, a törvények betartását pedig mindenkire, így önmagukra is egyformán érvényesnek tartják.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Szent László alakja és szellemisége majd ezer év távlatából is olyan hitelességgel áll előttünk, olyan óvó, figyelmeztető és irányt mutató egyértelműséggel, amely félreérthetetlenné teszi: mi is a feladatunk nekünk, mai közéletünk alakítóinak.

Szent László azt üzeni nekünk: emeljük fel újra közösen Magyarországot. Emeljük fel újra, hogy születhessenek új bátrak, és új eszmények. Hogy ne legyünk tovább árnyékai egy egykoron volt büszke nemzetnek.

,,Amikor a magyarok meghallották, hogy Géza király meghalt, egész sokaságuk öccséhez, Lászlóhoz gyűlt, és egy értelemmel, közös szóval és akarattal őt választották az ország kormányzására. Mindnyájan tudták ugyanis, hogy föl van ruházva a tökéletes virtusokkal, hite szerint katolikus, kiváltképpen kegyes, bőkezű adakozó, szeretettel teljes. gy ragyogott föl, mint köd közepette a hajnali csillag, amely elűzi a homályt; és miképpen a telihold világol a maga napjaiban, vagy amiképpen a nap ragyog. gy mondták: fény lett népének közepette."

Miközben ma államunk egyik legnagyobb királyának emléke előtt tisztelgünk, azt kívánom valamennyiünknek: Szent László fénye mutasson nekünk utat ahhoz, hogy visszavezessük Magyarországot Isten kegyelmébe!


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.

2024. Május 04. 08:14, szombat | Helyi

Színművészek hívták fel a figyelmet a menhelyi állatokra

A győri állatmenhelyre látogattak a Pincérfrakk utcai cicák című előadás alkotói.

2024. Május 04. 07:15, szombat | Helyi

Ha lopástól félti a biciklijét, kenesse le a rendőrökkel!

Különleges lopásgátló módszert vet be a győri rendőrség: speciális pasztával kenik be a kerékpárokat. Az eljárás mikéntjéről a helyi rendőrség sajtóosztályát kérdeztük.

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.