Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Február 14. 14:26, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Borsod-Abaúj-Zemplén megye szakmai segítséget nyújt Székelyföldnek

Borsod-Abaúj-Zemplén megye szakmai segítséget nyújt Székelyföldnek

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke azért fordult Dr. Mengyi Rolandhoz, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökéhez, hogy szakmai segítséget nyújtson az ott élő magyaroknak az egyszerűsített honosítási eljárás és a ma

Borsod-Abaúj-Zemplén megye székelyföldi partnermegyéjének, Hargita megyének 326.000 fő az állandó lakosa. Ennek 85 %-a, vagyis 277 000 fő székelyföldi magyar. A Hargita Megyei Tanács szerint óriási az érdeklődés a honosítási kérelmek beadására. A csíkszeredai Magyar Főkonzulátuson már csak szeptember végére lehet időpontot kérni azoknak, akik szeretnék benyújtani állampolgársági kérelmüket-tudatta a megye portálja.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke azért fordult Dr. Mengyi Rolandhoz, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökéhez, hogy szakmai segítséget nyújtson az ott élő magyaroknak. Ez ügyben február 7-én Csíkszeredára utazott egy 3 fős megyei delegáció: Dr. Kovács János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat főjegyzője, Varga Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat külügyi tanácsadója, valamint Gaál Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal szakértője (korábban a Regionális Bevándorlási Hivatal munkatársa), hogy a helyszínen felmérjék a konkrét segítségnyújtási lehetőségeket.

Egyed Árpád, Hargita Megye Tanácsának főjegyzője és Becze István, megyei tanácsos vezetésével tanácskozást tartottak a Hargitai Megyeháza márványtermében, ahol jelen voltak a Csík vidéki polgármesteri hivatalok képviselői, az ülésen negyvenen vettek részt. Itt elhangzott, hogy előrejelzések szerint csak a Csík vidékén körülbelül 120 ezer ember kérvényezheti az állampolgárságot, és az óriási érdeklődés miatt keresik a módját annak, hogy felgyorsítsák a kérelmek beadásának folyamatát. Úgy látják, szükség volna szakmai felkészítésre is, segítve a polgármesteri hivatalok munkatársait.

Dr. Kovács János főjegyző arról tájékoztatott, hogy a magyar Kormány számára prioritás ez a feladat, a magyar közigazgatás 'Szent Ügy'-ként kezeli a honosítási kérdést. Első lépésként február végén, március elején Csíkszeredára érkezhetnek olyan szakértők, akik a polgármesteri hivatalok munkatársai részére 1-2 napos szakmai felkészítőt tartanak. Valamint keressük annak lehetőségét, hogy miként lehet saját magyar anyakönyvvezetők bevonásával, a Főkonzulátus leterheltségét könnyítve, felgyorsítani az egyéni kérelmek átvételét.

Forrás: OrientPess Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.