Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2016. December 21. 09:50, szerda | Életmód

Borválasztó tippek a karácsonyi menühöz

Borválasztó tippek a karácsonyi menühöz

Még néhány nap és itt a karácsony.

A rohanó mindennapok után jól esik kicsit lazítani, pótolni az elmulasztott beszélgetéseket. A társalgás legfőbb színhelye vitathatatlanul a családi asztal, ahol az ünnepi fogások egy-egy jól választott borért epekednek, hogy az étel és a bor nászra keljen a szánkban az ízlelőbimbóink nagy örömére. A legtöbb karácsonyi menü elmaradhatatlan kelléke a halászlé. Érthető, hogy ragaszkodunk hozzá, hiszen valóságos gasztronómiai robbanás, ízélmény minden kanál ebből az ezerféleképpen elkészíthető egyszerű ételből. Pikáns ízvilága miatt száraz, fűszeres borok passzolnak hozzá. A kellemesen fűszeres, magas savtartalmú kadarka talán a legtökéletesebb választás mellé, hiszen ez a Délvidékről származó borfajta nagyszerűen kiemeli a halászlé paprikás alapkarakterét. A legjobban egy szekszárdi kadarkával járunk. A rántott hal szintén hagyományos fogásnak számít. A zsírosabb és közömbösebb ponty- vagy a szárazabb, karakteresebb harcsa-, csuka-, süllő-, amurszeletek mellé könnyű, száraz fehérbor illik. Ha egy sauvignon blanc-t választunk tökéletes harmóniát alkot italunk a fogással. Lazachoz vagy pisztránghoz adható akár félédes vagy édes fehér bor is. Töltött káposzta nélkül nem is igazi a szenteste. Valóságos műalkotás, hiszen a savanyított káposztalevélből, darált húsból, rizsből, variációtól függően pirospaprikás vagy csomboros alapfűszerezéssel páratlan étel készül. Emellé a tartalmas, zsíros, nehéz fogás mellé célszerű valami emésztést segítő, élénk, fűszeres fehéret választani, egy chardonnay minden tekintetben méltó partner lehet. Az angolszász hagyományokat követve egyre gyakrabban kerül a magyar családok ünnepi asztalára a sült pulyka, amely önmagában kevéssé karakteres húsfajta. A fogás ízvilágát leginkább a fűszerezés mértéke és az esetleges töltelék (gesztenyés, gombás, májas) határozza meg. Száraz, vagy félszáraz fehérborok tökéletesen illenek hozzá, egy olaszrizlingben biztosan nem fogunk csalódni. A hungarikumnak számító bejgli a karácsonyi ebéd vagy vacsora méltó befejezése. A mákos vagy diós töltelék és a benne megbúvó mazsolaszemek élményét tökéletessé tehetjük édes desszertborokkal. Pazar kísérő lehet egy késői szüretelésű hárslevelű, vagy egy aszúbor a tokaji borvidékről.

Itt tudsz követni minket!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.