Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2017. Október 02. 15:00, hétfő | Belföld

Bory-vár - az örök szerelem szimbóluma

Bory-vár - az örök szerelem szimbóluma

Bory Jenő székesfehérvári építész, szobrászművész évtizedeken át dolgozott családja otthonán, mely nemcsak lakhely, de óriási műalkotás is volt. Keze munkája, a róla elnevezett Bory-vár a világ legnagyobb olyan épülete, melyet egye

A Bory-várat a székesfehérvári Tádzs Mahalként is emlegetik, ugyanis akárcsak az indiai épület, ez is a hitvesi szeretetnek állít emléket. Bory Jenő rajongással imádta feleségét, Komócsin Ilona festőművészt, akinek alkotásai - sok más kollégájukéval együtt - szintén a vár falait díszítik.

A Bory-vár kívülről és belülről

Bory Jenő szobrászként kapott honoráriumából egy aprócska telken 1923-ban vágott bele az építkezésbe. A legtöbb munkát saját kezűleg végezte, csak akkor kért segítséget, ha egyedül megoldhatatlan problémával szembesült. A lassan bővülő épületnek eleinte csak a környéken lakók jártak a csodájára, ám nagyjából tíz év elteltével országos híre lett. Bory Jenő szívesen vezette körbe az érdeklődőket, akiket az építkezés történeteivel szórakoztatott. A második világháborút követően a vár karbantartásával, javításával, díszítésével foglalkozott, egészen 1959-ben bekövetkezett haláláig. Megmutatjuk kívülről-belülről a Bory-várat, csaknem 40 év szakadatlan munkájának gyümölcsét, melyet máig évente ezrek keresnek fel.

A százoszlopos udvar várfalai alatt 103 oszlop áll. Az elegáns franciapark a lakótornyokat és a központi épületet köti össze. Az árkádsor tetején párosával történelmi alakok szobrai állnak.

Forrás: femina.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.