Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Április 16. 14:32, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Bostoni robbantás - A konzuli szolgálat az információs lehetőségekről tájékoztat

Bostoni robbantás - A konzuli szolgálat az információs lehetőségekről tájékoztat

A Külügyminisztérium konzuli szolgálata a bostoni maratonon hétfőn elkövetett robbantásos merénylettel kapcsolatban honlapján tájékoztat azokról a lehetőségekről, amelyek révén a magyarok az amerikai városban tartózkodó hozzátartozóikról érdeklődhetnek.

A bostoni hatóságok információs vonalán (001 617 635 4500)érdeklődhetnek az aggódó rokonok, hozzátartozók. Ugyanezt megtehetik a vöröskereszt honlapján (www.redcross.org/safeandwell) - olvasható a külügyi tárca honlapján.

A bostoni robbantással kapcsolatban a Google úgynevezett személykeresőt indított az aggódó hozzátartozóknak a http://google.org/personfinder/2013-boston-explosions internetes címen.
A konzuli szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy a Bostonba érkező vagy onnan induló repülőjáratokat érinthetik az események, ezért érdemes a járatokkal kapcsolatban a légitársaságoknál előzetesen érdeklődni.
Hétfő kora délután hárman meghaltak, 144-en pedig megsebesültek, miután két pokolgép robbant fel a bostoni maraton célegyenesében.
A merénylet elkövetését eddig senki nem vállalta magára. A CNN úgy értesült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrorcselekmény történt. A hírszerzés szerint a bostoni maratont megelőzően semmilyen jel sem utal arra, hogy bármilyen veszély fenyegetne.
Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja az mondta: mind a hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, magyar sérültről nem kaptak tájékoztatást, magyar állampolgároktól pedig Magyarországnak az Egyesült Államokban működő külképviseletekre segélykérés nem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő - két New Jersey-i, egy budapesti és egy kecskeméti lakos - indult. Mindnyájan célba értek, az utolsó közülük mintegy 20 perccel a robbanás előtt futott be.
Az először 1897-ben megrendezett bostoni maraton a világ egyik legrangosabb futóversenye, amelyen idén több mint 23 ezer amatőr és profi versenyző vett részt. Az esemény félmillió érdeklődőt vonzott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.