Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2013. Április 16. 11:05, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Bostoni robbantás - Franciaország megerősíti terrorkészültségét

Bostoni robbantás - Franciaország megerősíti terrorkészültségét

Franciaország teljes szolidaritásáról biztosította kedden Francois Hollande államfő az amerikai népet és hatóságokat a halálos áldozatokkal járó bostoni pokolgépes merénylet kapcsán. Manuel Valls belügyminiszter pedig azonnali hatállyal elrendelte a terrorkészültség jegyében járőröző rendőri egységek megerősítését.

Közleményében a francia elnök legmélyebb megrendülését, az áldozatok hozzátartozóinak pedig részvétét fejezte ki.
A francia külügyminisztérium az Egyesült Államokban tartózkodó diplomatáinak "mozgósításáról" biztosította Washingtont. "A bostoni konzulátusunkat, a washingtoni nagykövetségünket, valamint az Egyesült Államokban tartózkodó valamennyi diplomatánkat mozgósítottuk, honfitársaink rendelkezésére állnak" - olvasható a külügyi közleményben.
A mali katonai beavatkozás kezdete óta a terrorveszélynek különösen kitett Franciaországban a belügyminiszter elrendelte a járőrözők megerősítését.
"Óvatosnak kell lenni. Franciaországban évek óta terrorfenyegetettség van, de különösen néhány hónapja, a mali szerepvállalásunk kezdete óta" - mondta Manuel Valls az RTL kereskedelmi rádióban. Jelezte: arra kérte a prefektusokat, hogy azonnali hatállyal erősítsék meg a terrorkészültség keretében járőröző rendőri egységeket. Hozzátette, hogy a középületek környékén a megelőző biztosítás továbbra is prioritást élvez.
Franciaországban már januártól "megerősített, piros színű" terrorkészültség van érvényben, amióta a francia hadsereg a mali kormány kérésére feltartóztatta az afrikai országban dél felé nyomuló iszlamista erőket. Ennek keretében fegyveres terrorelhárítók védik a fontosabb középületeket, járőröznek a tömegközlekedési járműveken, a repülőtereken és a pályaudvarokon. Az ő megerősítésüket rendelte el a belügyminiszter, de a legmagasabb szintű, vörös színű készültséget nem léptette életbe.
Valls szerint olyan kiegészítő intézkedésekről van szó, amilyeneket Nagy-Britanniában is elrendeltek a jövő vasárnapi londoni maraton miatt. "Franciaországban nincs konkrét fenyegetettség, hónapok óta állandó veszély van. A terrorizmus a modern társadalmak része, globális világjelenség, óvatosnak kell lennünk" - fogalmazott a belügyminiszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.