Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2013. Április 19. 06:48, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Bostoni robbantás - Két gyanúsítottat keres az FBI

Bostoni robbantás - Két gyanúsítottat keres az FBI

Két gyanúsítottat keres a bostoni maratonon elkövetett kettős bombamerénylettel kapcsolatban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) - jelentette ki csütörtökön Richard DesLauriers, az FBI bostoni kirendeltségének vezetője.

A DesLauriers által tartott sajtótájékoztatón fotókat és videofelvételeket mutattak be a gyanúsítottakról. A merénylet helyszínének közelében lévő két térfigyelő kamera rögzítette a gyanúsítottakról készült felvételeket. Két férfi látható rajtuk baseballsapkában és dzsekiben, hátizsákkal a hátukon.
Az FBI illetékese a lakosság segítségét kérte a két férfi kézre kerítéséhez, de arra figyelmeztetett, hogy a gyanúsítottak "fegyvert viselnek és rendkívül" veszélyesek, ezért aki tud róluk valamit, hívja a hatóságok forróvonalát. Szavai szerint más gyanúsított nincs, és a hatóságok a bemutatott két személy elfogására összpontosítanak.
A bostoni FBI-főnök szerint a robbanás a felvétel közelebbről meg nem nevezett helyszínétől "néhány percnyire" történt. A felvételen egymás mögött haladtak a járdán, az első sötét baseballsapkát, napszemüveget és sötét hátizsákot, a másik egy megfordított világos baseballsapkát és egy világos zsákot viselt. DesLauriers 1-es és 2-es számú gyanúsítottnak nevezte őket.
Korábbi sajtójelentések szerint a hatóságok egy olyan felvétellel is rendelkeznek, amelyen egy, a 2-es számú gyanúsítottal megegyező személyleírású, világos megfordított baseballsapkás férfi egy zsákot helyez el a második robbantás helyszínén. Ezt a csütörtöki sajtótájékoztatón nem mutatták be. A 2-es számú gyanúsított arca egy kimerevített képen profilból viszonylag jól kivehető.
Az FBI sajtótájékoztatóján bemutatott képekből egyértelműen kiderült, hogy nem ugyanarról a két férfiról van szó, akiről a New York Post csütörtökön fotókat közölt, és akikről azt állította, hogy "potenciális gyanúsítottak" lehetnek. A szövetségi nyomozók bostoni főnöke arra kérte a lakosságot, hogy csak a hivatalosan bemutatott felvételek alapján tegyenek bejelentéseket.
DesLauriers elmondta, hogy a videofelvételek tanulmányozása után először a 2-es számú gyanúsítottra szűkült le lehetséges gyanúsítottak köre, és az ő mozgásának megfigyelése révén jutottak el az 1-es számúhoz.
A bostoni merénylet következtében hárman életüket vesztették, és mintegy 180-an megsebesültek. A robbantást házilag összeállított robbanószerkezetekkel követték el, amelyek közül az egyiket hatliteres kuktában helyeztek el. A másik bomba is egy fémtartályban lépett működésbe, de arról nem sikerül bebizonyítani, hogy gyorsfőző edény volt.

Címkék: USA-terrorizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.