Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Augusztus 19. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Brüsszelnek nincs baja a trafiktörvénnyel

Brüsszelnek nincs baja a trafiktörvénnyel

Nem emelt kifogást az az Európai Bizottság vagy valamely uniós tagállam a Brüsszelbe még februárban eljuttatott magyar trafiktörvény tervezetéhez, amely ellen augusztus 17-ig emelhettek volna kifogást – közölte a Népszabadság. Az EB ugyanakkor később is eljárást indíthat a piaci szabályokat sértő gyakorlat esetén.

Mint a lap beszámol róla, a pénteken lezárult értesítési eljárásban csak általánosságban vizsgálták, hogy sérültek-e a belső piac szabályai. A bizottság viszont fenntartja a jogot, hogy később – a törvénytervezet elfogadása után, a végrehajtás során – kifogást emeljen, ha problémát lát, vagy akár kötelezettségszegési eljárást indíthat, írja a lap.

A trafiktörvény lényege, hogy a dohánytermék-kiskereskedelmet állami monopóliummá tennék és koncesszióban értékesítenék – az engedélyek száma pedig a települések lakosságának a nagyságától függne. A kétezernél kisebb lélekszámú településeken legfeljebb egy, efölött pedig minden kétezer fő után egy-egy újabb dohánybolt működését engedné meg a törvény.

A törvényalkotó Lázár János, illetve a Fidesz-frakció döntött úgy, elküldik Brüsszelnek a jogszabálytervezetet. Lázár korábban úgy számolt, hogy az őszi ülésszakon elfogadhatják a trafiktörvényt, és 2013 elején bevezethető lesz az új rendszer.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.