Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2012. Február 09. 13:11, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Brutális a hideg, de rekord egyelőre nem valószínű

Brutális a hideg, de rekord egyelőre nem valószínű

Várhatóan nem dől meg sem az országos, sem a budapesti hidegrekord a napokban, bár az elmúlt éjszaka mínusz 26,1 Celsius-fokot mértek Baján, ez másfél fokkal volt melegebb, mint az ezen a napon mért eddig leghidegebb.

Mondta el Mesterházy András, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa csütörtökön az MTI-nek. Közben tovább vastagodott a jég a Zala folyón és a Kis-Balatonon; elsőfokú jégvédelmi készültség van érvényben.

Mesterházy András elmondta, Budapesten az éjszaka mínusz 14,3 fokot mértek Pestszentlőrincen, viszont mínusz 19 fok a hidegrekord, amelyet még 1917-ben mértek. A következő napokban sem várható, hogy megdőlnek a hidegrekordok, mivel a negyvenes években ezeken a napokon mínusz 30 fok közeli hőmérsékleteket mértek, és ilyen hidegre már nem kell számítani.

A meteorológiai szolgálat honlapján olvasható friss előrejelzés szerint csütörtökön eleinte fátyolfelhős lesz az ég, több-kevesebb napsütéssel, majd napközben megvastagszik a felhőzet. Főként a Dunántúlon és északkeleten elszórtan havazás, hózápor kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában mínusz 6 és mínusz 11 fok között várható, este többnyire mínusz 10 és mínusz 18 fok közé süllyed a hőmérséklet.

Az országban három megyére (Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád) adott ki a meteorológia másodfokú veszélyjelzést a mínusz 20 fok alá csökkenő levegő-hőmérséklet miatt. Elsőfokú jelzés Somogyban, Tolnában, Békésben, Hajdú-Biharban és Szabolcs megyében van érvényben, itt várhatóan mínusz 15 foknál hidegebb lesz.

Tovább vastagodott a jég

Tovább vastagodott a jég a Zala folyón és a Kis-Balatonon; elsőfokú jégvédelmi készültség van érvényben, amely fokozott figyelőszolgálatot jelent – közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Nádor István tájékoztatása szerint a Kis-Balaton szivattyútelepeinél nyolc-kilenc centiméter vastag az összefüggő jég, rajta a hóréteg nyolc-tíz centiméter. A Kis-Balaton zsilipjeinél 12-15 centiméter vastagságúra hízott a jég, a hóréteg öt centiméter, a tározót teljes szélességben állójég borítja.

A Kis-Balaton területén levő vízmércék, valamint a zsilipek és stégek környezetében a gátőrök folyamatosan törik a jeget a zsiliptáblák és a stégek védelme érdekében. Nádor István hozzátette: 2003 elején hasonlóan hideg időjárás volt, amikor mínusz 20 Celsius-fokot is mértek, és akkor teljesen befagyott a Kis-Balaton, bár a jégtakaró vastagsága nem érte el a mostanit.

A Zala folyó Zalaegerszeg térségében egyelőre jégmentes, de az andráshidai fenéklépcsőnél és Zalalövő térségében a vízfelület nyolcvan százalékát jég borítja. Zalaapátiban a közúti hídnál 12 centiméteres a jégréteg, amely a folyót teljes szélességében borítja.

A Zalavárt Zalaszabarral összekötő út hídjánál szintén jegesedés tapasztalható, a folyót teljes szélességében öt centiméteres havas jégréteg borítja. A vízügyi igazgatóság vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a folyóvizek jegére nem szabad rámenni, mert rendkívül veszélyes, az állóvizeken pedig csak a sportolásra kijelölt helyek használhatók biztonsággal.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 26. 19:18, csütörtök | Belföld

Elrendelték egy magyar ügyvédnő átadási letartóztatását az olasz maffia támogatása miatt

Az olasz maffia támogatása miatt elrendelte egy magyar ügyvédnő ideiglenes átadási letartóztatását a Fővárosi Törvényszék csütörtökön - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

2023. Január 26. 13:50, csütörtök | Belföld

Az E.ON Hungária 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít

2023. Január 26. 13:49, csütörtök | Belföld

Átadták Németországban a Debrecenben is beruházó CATL első európai gyárát

Átadták csütörtökön a németországi Arnstadtban a Debrecenben is beruházó CATL kínai akkumulátorgyártó társaság első európai üzemét.