Városlista
2024. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2024. Március 03. 09:13, vasárnap | Helyi

Brutális mennyiségű elektronikai hulladékot dobnak ki a magyarok

Brutális mennyiségű elektronikai hulladékot dobnak ki a magyarok

Az elmúlt években jelentősen megnőtt az elektronikai hulladékok száma a háztartásokban, ami persze az egyre gyorsabban megjelenő és egyre modernebb kütyüknek és eszközöknek köszönhető.

2022-ben személyenként 9,7 kg elektronikai hulladékot dobtak ki a magyarok, ami elég ijesztő szám annak tudatában, hogy ez az érték 2008-ban „még csak” 4,5 kg volt. Mivel ezeknek a termékeknek a nagyrésze veszélyes hulladéknak minősül, így egyeltalán nem mindegy hova kerülnek, ha kidobjuk.

Szerencsére ma már vannak olyan gyűjtőhelyek, ahol átveszik az ilyen hulladékokat, ráadásul van lehetőség arra is, hogy száz százalékban újra is hasznosítsák. Újonnan induló Gazdasági Magazinunkban a többi közt a győri Teplán Elektronik Kft-t mutatjuk be, ahol elektonikai hulladékok átvételével és bontásával is foglalkoznak. Kávéfőző, rossz gázkazán, mobiltelefon, vagy számítógép alkatrészek – az ilyen és ehhez hasonló eszközöket is le lehet adni, nem utolsó sorban pedig egy kis zsebpénz is jár a környezettudatosságért.

Az utolsó csavarig bontanak
A győri céghez nem érkeztünk üres kézzel. Több kilónyi hulladékot szedtünk össze mi is, hogy csökkentve az ökológiai lábnyomunkat, tegyünk a környezetünkért. A Teplánnál a lakosság által behozott hulladékokat a szortírozás után elszállítják és más helyszíneken bontják elemeire, de zajlik itt is bontás, ezek nagyrésze azonban szerződött ipari partnerek termékei. Ezeket az eszközöket az utolsó csavarig szétbontják és szortírozzák, így tudják végül teljesen újrahasznpsítani őket. A bontási folyamatot az Oxygen Media munkatársai ki is próbálhatták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 08:15, hétfő | Helyi

Tudatos vezetők a felgyorsult világban

Belső világunkból indul ki az igazi boldogság. Ezt vallja a győri HELLÓ! Szeretlek Tudatos Vezetők Egyesülete.

2024. Április 22. 07:12, hétfő | Helyi

550 millió forintra csaphatnak le a kis sportszervezetek

Azok pályázhatnak, akik az utánpótlást nevelik ki.

2024. Április 21. 09:13, vasárnap | Helyi

500 ezer forintos bruttó fizetés és összetartó csapat ígéretével csábít a győri rendőrség

Állásbörzét tartott a győri rendőrség középiskolás fiatalok számára. Az utánpótlás-tervezési osztály rendőr-alezredesétől azt kérdeztük, hogyan teszik vonzóvá munkájukat a fiatalok számára.

2024. Április 21. 08:12, vasárnap | Helyi

Legalább 65 ezer forintos áron adja el csarnokainak négyzetméterét a győri Rába

A közgyűlés döntött egyebek mellett csarnokfelújításról és -eladásról is.