Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Február 28. 11:23, kedd | Külföld
Forrás: MTI/AP/AFP/EFE/dpa - fotó: illusztráció

Brutálisan agyonverték Gustavito-t, Salvador egyetlen vízilovát

Brutálisan agyonverték Gustavito-t, Salvador egyetlen vízilovát

Az igazságügy-miniszter vizsgálatot indított.

Még az embereket sújtó erőszakhullámhoz hozzászokott salvadoriakat is mélyen felháborította az az értelmetlen brutalitás, amellyel ismeretlen tettesek agyonverték Gustavitót, a közép-amerikai ország egyetlen vízilovát, az állatkerti látogatók kedvencét.

A 16 éves állatot a múlt hét közepén, egyik éjszaka bántalmazták vasrudakkal, jégcsákánnyal, késekkel, kövekkel. A támadásban a víziló olyan súlyosan megsérült - főleg a száján -, hogy képtelen volt táplálkozni, még gyógyszert sem lehetett lenyeletni vele, és vasárnap késő este elpusztult.

Silvia Regalado, az állatkertet fenntartó kulturális miniszter közleményben fejezte ki felháborodását és szomorúságát. Sokan a közösségi médiában gyászolták a vízilovat, mások virágot vittek az állatkerthez, amelyet az incidens miatt ideiglenesen bezártak. Vasárnapról hétfőre virradóra egy csoport állatvédő virrasztott az állatkert előtt, elítélve az ott tartott állatok életkörülményeit.

Az igazságügy-miniszter széles körű vizsgálatot indított, amely alól nem mentes az állatkert személyzete sem. A kulturális minisztérium bejelentette, hogy az incidens nyomán nem vásárolnak többé nagytestű egzotikus állatokat, az állatkertet a jövőben az őshonos fajok védelmének szentelik.

Az ellenzék beterjesztett egy állatvédelmi törvényt, amely az ország történetében első ízben büntetné - 4-től 6 évig terjedő börtönnel - a vadon élő, a veszélyeztetett vagy kihalás fenyegette állatok kínzását, megölését. Jelenleg csak a társállatokat védi egy jogszabály a bántalmazástól.

Gustavito Guatemalában született, és 13 éve került a Salvadori Nemzeti Állatkertbe, miután elpusztult az ország akkori egyetlen vízilova, Alfredito. A látogatók egyik kedvence lett, ezrek keresték fel miatta a San Salvador-i intézményt, az egyetlen közállatkertet az országban.

Salvador egyike az erőszaktól legtöbbet szenvedő országoknak a világon. Naponta átlagosan 14 embert ölnek meg, főleg utcai bandák összetűzéseiben. Tavaly 5278 ember vált gyilkosság áldozatává.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.