Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Április 27. 05:38, kedd | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Bukarestben lazítottak a kijárási korlátozásokon

Bukarestben lazítottak a kijárási korlátozásokon

Bukarestben hétfőn 3,5 ezrelék alá csökkent az utóbbi két hétben újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések lakossághoz viszonyított aránya,

így a román fővárosban immár hétvégén sem kezdődik az országosan érvényes korlátozásoknál korábban a kijárási tilalom, és nem zárnak korábban az üzletek.

A román kormány március végi határozata óta azokon a településeken, amelyeken magas a koronavírus-fertőzések terjedési üteme, péntektől vasárnapig 20 óra után már csak indokolt esetben szabad utcára lépni, az üzleteknek pedig 18 órakor be kell zárniuk. A járványügyi korlátozások szigorítása ellen napokig tüntetések voltak az érintett nagyvárosokban.

Most a járvány terjedésének lassulása tette lehetővé a korlátozások lazítását. Az első olyan hétvége, amelyen Bukarest, Kolozsvár, Arad és több más település visszatérhet a 21 órás zárórához és a 22 órakor kezdődő kijárási tilalomhoz, az éppen az ortodox húsvét ünnepe lesz.

A fertőzési adatoktól függetlenül a bukaresti kormány már korábban úgy rendelkezett, hogy május 2-ra virradó éjszaka országszerte feloldják a kijárási tilalmat, hogy az ortodox hívők felkereshessék templomaikat, és részt vehessenek a húsvéti szertartásokon. Ha addig három ezrelék alá csökken a fertőzési ráta, akkor Bukarestben is kinyithatnak a színházak, előadótermek és vendéglátóhelyek, egyelőre 30 százalékos kapacitással.

Romániában nemcsak a fővárosi, hanem a tengerparti vendéglátóhelyek is a húsvéti nyitásra készülnek. Utóbbiak számára annyi megkötést írt elő a kormány, hogy - a hegyvidéki üdülőtelepekhez hasonlóan - a tengerparti szállodák és panziók is befogadóképességük legfeljebb 70 százalékát kihasználva fogadhatnak szállóvendégeket. A Fekete-tenger romániai partszakaszán hagyományosan május elsején indul az idegenforgalmi szezon, ami idén egybeesik az ortodox húsvét négynapos hosszú hétvégéjével.

Romániában az utóbbi egy hónapban kevesebb mint felére, a második hullám utáni, februári mélypontra esett vissza a hetente diagnosztizált új koronavírus-fertőzések száma és az utóbbi két hétben enyhülni kezdett a kórházakra nehezedő nyomás is.

Ioana Mihaila egészségügyi miniszter hétfői sajtóértekezletén arról számolt be, hogy országos szinten immár 250 szabad ágy van a Covid-kórházak intenzív osztályain, és Bukarestben is megszűnt a krónikus helyhiány: itt 55 hely volt szabadon.

A múlt héten beiktatott új tárcavezető arra kérte polgártársait: a nyitás ellenére a húsvéti ünnepek idején is tartsák be az egészségügyi óvintézkedéseket, ugyanakkor felhívta figyelmüket, hogy az oltóközpontok nem zárnak be, és akinek erre az időszakra van előjegyzése, az jelentkezzen oltásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.