Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Április 28. 07:35, szerda | PR
Forrás: (x)

Bútorfelújítás házilag: tippek és trükkök

Bútorfelújítás házilag: tippek és trükkök

Nagyobb átalakítások vagy felújítás alkalmával sokan úgy gondolják, hogy ki kell dobni a meglévő bútorokat, és újakat kell beszerezni.

De létezik más megoldás is: ha felújítjuk régi berendezési tárgyainkat, azzal ugyanúgy elérhetjük az újdonság hatását.Ha beleássuk magunkat a témába és rászánjuk az energiát, sok antik bútort menthetünk meg házilag a kiselejtezéstől, ráadásul még pénzt is takarítunk a művelettel. Íme néhány tipp, hogyan fogjunk hozzá a használt bútor felújításának!

Mikor érdemes belevágni a bútorfelújításba házilag?

Legelőször is meg kell vizsgálnunk, hogy az adott bútort érdemes-e egyáltalán megmenteni. Előfordulhat ugyanis, hogy a berendezés már túlzott mértékben megrongálódott, farontó bogarak költöztek bele az évek alatt vagy esetleg korrodálódott, megvetemedett. Ilyenkor gyakran több áldozattal jár – mind anyagiak, mind befektetett idő és energia tekintetében –újra életet lehelni például egy asztalba vagy szekrénybe.

Ha nem tudjuk teljes mértékben eldönteni, hogy a kívánt bútort meg lehet menteni vagy sem, kérjük ki szakember véleményét. Egy hozzáértő megmondja számunkra, hogy az adott darab javítható-e, és hogy pontosan milyen állapotban van. Ha a felújítás megúszható kisebb renoválással is, akkor bátran belevághatunk.

A fafelület csiszolása

A házi bútorfelújítás első lépése, hogy alapos csiszolással eltávolítjuk a régi repedéseket, festéket és egyéb rétegeket. Fontos, hogy a művelet előtt megfelelően le kell tisztítani a bútort, és utána kezdhetünk neki a csiszolásnak. Ehhez használjunk először egy durvább csiszolópapírt, majd második alkalommal egy finomabb fajtát, így biztosan egyenletes és sima lesz a felülete a berendezési tárgynak. A munka során a legfontosabb, hogy minden repedezett réteget és festéket teljesen távolítsunk el a bútorról.

A meglévő sérülések javítása

Előfordulhat, hogy a sérülés nagyobb annál, mintsem csiszolópapírral kijavíthatnánk azt. Ilyen esetben vegyük elő a fatömítő tapaszt, és azzal orvosoljuk a problémát. Ha egy méretesebb repedéssel találkozunk bútorfelújításkor, tapasszuk be azt a készítménnyel: a kijavított felület ismét alkalmas arra, hogy a kívánt módon lekezelhessük. Egy újabb gyors csiszolás az említett területen, majd jöhet a következő művelet.

A bútor alapozása

Mielőtt elkezdenénk új dizájnt kialakítani a bútoron egy új színnel vagy mintázattal, szükséges előkezelni a felületet alapozással. Ehhez használhatunk akril bázisú alapozót, miután a területet simává, valamint por- és zsírmentessé tettük. Így az eleinte kezeletlen fa – pl. falap vagy falemez – bútor készen áll arra, hogy elvégezzük rajta az utolsó simításokat.

Festés, fóliázás

A bútor előkészítése után nekifoghatunk az általunk kiválasztott technikába, amelyekkel felújítjuk a kívánt darabot. Általában mindenki elsőként a festésre gondol, miután hatalmas választékból válogathatunk színárnyalatot tekintve. Azonban a festés mellett más opció is rendelkezésünkre áll renováláskor.

Egy öntapadós fólia felragasztása az asztalra vagy a székekre egyszerre praktikus és dekoratív, ráadásul egyszerűen kivitelezhető. Ha mégsem vagyunk teljesen biztosak a fólia felhelyezésében, szerezzük be azt olyan helyről, ahol ebben is segítséget kapunk: az ANRO Webáruház oldalán például a több száz öntapadó fólia típus mellett leírást is találunk annak megfelelő telepítéséről.

A régi bútorok restaurálása otthoni körülmények között is kivitelezhető, ha rászánjuk a kellő időt és verítéket. Cserlébe ugyanúgy elérhetjük a kívánt hatást otthonunkban, mintha új bútorokat vásárolnánk. Így nemcsak komoly összegeket tudunk megspórolni a művelettel, hanem nap mint nap megérdemelten gyönyörködhetünk majd munkák gyümölcsében is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

2024. Március 26. 08:17, kedd | PR

A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban

Dubaiban a kedvező pénzügyi feltételek mellett az iszlám jogrend is maximális védelmet nyújt