Városlista
2021. május 6, csütörtök - Ivett

Hírek

2021. Április 28. 07:35, szerda | PR
Forrás: (x)

Bútorfelújítás házilag: tippek és trükkök

Bútorfelújítás házilag: tippek és trükkök

Nagyobb átalakítások vagy felújítás alkalmával sokan úgy gondolják, hogy ki kell dobni a meglévő bútorokat, és újakat kell beszerezni.

De létezik más megoldás is: ha felújítjuk régi berendezési tárgyainkat, azzal ugyanúgy elérhetjük az újdonság hatását.Ha beleássuk magunkat a témába és rászánjuk az energiát, sok antik bútort menthetünk meg házilag a kiselejtezéstől, ráadásul még pénzt is takarítunk a művelettel. Íme néhány tipp, hogyan fogjunk hozzá a használt bútor felújításának!

Mikor érdemes belevágni a bútorfelújításba házilag?

Legelőször is meg kell vizsgálnunk, hogy az adott bútort érdemes-e egyáltalán megmenteni. Előfordulhat ugyanis, hogy a berendezés már túlzott mértékben megrongálódott, farontó bogarak költöztek bele az évek alatt vagy esetleg korrodálódott, megvetemedett. Ilyenkor gyakran több áldozattal jár – mind anyagiak, mind befektetett idő és energia tekintetében –újra életet lehelni például egy asztalba vagy szekrénybe.

Ha nem tudjuk teljes mértékben eldönteni, hogy a kívánt bútort meg lehet menteni vagy sem, kérjük ki szakember véleményét. Egy hozzáértő megmondja számunkra, hogy az adott darab javítható-e, és hogy pontosan milyen állapotban van. Ha a felújítás megúszható kisebb renoválással is, akkor bátran belevághatunk.

A fafelület csiszolása

A házi bútorfelújítás első lépése, hogy alapos csiszolással eltávolítjuk a régi repedéseket, festéket és egyéb rétegeket. Fontos, hogy a művelet előtt megfelelően le kell tisztítani a bútort, és utána kezdhetünk neki a csiszolásnak. Ehhez használjunk először egy durvább csiszolópapírt, majd második alkalommal egy finomabb fajtát, így biztosan egyenletes és sima lesz a felülete a berendezési tárgynak. A munka során a legfontosabb, hogy minden repedezett réteget és festéket teljesen távolítsunk el a bútorról.

A meglévő sérülések javítása

Előfordulhat, hogy a sérülés nagyobb annál, mintsem csiszolópapírral kijavíthatnánk azt. Ilyen esetben vegyük elő a fatömítő tapaszt, és azzal orvosoljuk a problémát. Ha egy méretesebb repedéssel találkozunk bútorfelújításkor, tapasszuk be azt a készítménnyel: a kijavított felület ismét alkalmas arra, hogy a kívánt módon lekezelhessük. Egy újabb gyors csiszolás az említett területen, majd jöhet a következő művelet.

A bútor alapozása

Mielőtt elkezdenénk új dizájnt kialakítani a bútoron egy új színnel vagy mintázattal, szükséges előkezelni a felületet alapozással. Ehhez használhatunk akril bázisú alapozót, miután a területet simává, valamint por- és zsírmentessé tettük. Így az eleinte kezeletlen fa – pl. falap vagy falemez – bútor készen áll arra, hogy elvégezzük rajta az utolsó simításokat.

Festés, fóliázás

A bútor előkészítése után nekifoghatunk az általunk kiválasztott technikába, amelyekkel felújítjuk a kívánt darabot. Általában mindenki elsőként a festésre gondol, miután hatalmas választékból válogathatunk színárnyalatot tekintve. Azonban a festés mellett más opció is rendelkezésünkre áll renováláskor.

Egy öntapadós fólia felragasztása az asztalra vagy a székekre egyszerre praktikus és dekoratív, ráadásul egyszerűen kivitelezhető. Ha mégsem vagyunk teljesen biztosak a fólia felhelyezésében, szerezzük be azt olyan helyről, ahol ebben is segítséget kapunk: az ANRO Webáruház oldalán például a több száz öntapadó fólia típus mellett leírást is találunk annak megfelelő telepítéséről.

A régi bútorok restaurálása otthoni körülmények között is kivitelezhető, ha rászánjuk a kellő időt és verítéket. Cserlébe ugyanúgy elérhetjük a kívánt hatást otthonunkban, mintha új bútorokat vásárolnánk. Így nemcsak komoly összegeket tudunk megspórolni a művelettel, hanem nap mint nap megérdemelten gyönyörködhetünk majd munkák gyümölcsében is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 27. 10:34, kedd | PR

Bővül és megújul a varsányi általános iskola

Új tantermekkel és szaktantermekkel, tornateremmel, valamint többi közt műanyag borítású sportpályával is bővül a hamarosan megújuló Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola.

2021. Április 22. 15:13, csütörtök | PR

Őrült kíváncsiak az emberek erre a koncertre!

A magyarok ki vannak éhezve a jó koncertekre, legalábbis erre utal, hogy már tízezrek nézték meg a Németországban és Amerikában élő magyar zenész-producer Leslie Mandoki és világsztár barátai online koncertjét.

2021. Április 19. 13:59, hétfő | PR

Tervezzünk kirándulást Székesfehérvárra!

Székesfehérvár leginkább a királyok városaként szokták emlegetni. Fejér megye megyeszékhelye egy olyan dinamikusan fejlődő város, mely számos kulturális és közéleti látnivalóval és programmal várja a látogatókat.

2021. Április 16. 13:53, péntek | PR

Világméretű koncerttel jelentkezik Leslie Mandoki és csapata

A pandémia miatti koncertstop egy különleges produkciót hívott életre, a zenei show résztvevői a digitalizáció segítségével a földrajzi távolság ellenére együtt játszanak, rengeteg nézőhöz eljutva.