Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Február 04. 08:05, kedd | Külföld

Búvárok menthetnek meg egy elsüllyedt szigetet

Búvárok menthetnek meg egy elsüllyedt szigetet

A Vaan-sziget egy apró földterület India és Srí Lanka között. A sziget a Mannári-öböl bioszféra rezervátumának része. A kis sziget félórás hajóúttal elérhető a szárazföldről, mérete az elmúlt ötven évben folyamatosan csökken.

A tengeri élővilággal együtt az Indiában élő több mint kétezer halfaj 23 százaléka, 106 rákfaj és több mint 400 puhatestű, valamint a palackorrú delfin, a rücskösfarkú disznódelfin és a hosszúszárnyú bálnák otthona a Vaan-sziget. A térségben mintegy 150 000 halász megélhetése függ a tengertől.

A kicsi, ökológiailag gazdag szigetek – mint például a Vaan – eltűnése a fenntarthatatlan halászati gyakorlatok, az éghajlatváltozás miatti emelkedő tengerszint és a korallbányászat káros hatásainak köszönhető.

Gilbert Mathews, a Suganthi Devadason Tengerkutató Intézet tengerbiológusa úgy vélte, a tengerifüvek segíthetnek a sziget ökoszisztémájának megmentésében. A tengerifüvet gyakran összetévesztik a tengeri moszatokkal, pedig a tengerifűnek van gyökere, szára, levele, virága, és gyümölcsöket, magokat termel, és létfontosságú szerepet játszik a tengeri ökoszisztéma fenntartásában – olvasható a bbc.com oldalon.

„A korallokhoz hasonlóan ezek a fűfélék sok csodálatos tengeri élőlénynek, például a csikóhalaknak és a gyíkhalféléknek adnak otthont” – mondja Mathews. A tengerifű biztosítja a megfelelő környezetet a halak és gerinctelenek számára, és oxigént termel. A tengerifű természetes szűrőként is szolgál, tisztítja a vizet és lassítja az eróziót.

Halászhajók rombolják az ökoszisztémát

Mathews először 2008-ban vizsgálta meg a Vaan-sziget körüli tengerifüvet havonta kétszer, napi nyolc órán keresztül merülve a sekély vizekbe. Merülésekor látta, hogy sok tengerifű lebeg körülötte a vízben. A talajból kiszakított tengerifű szálait vonóhálós halászattal húzták ki,
ezzel véletlenül destabilizálták az ökoszisztémát, a halállomány pedig elkezdett csökkenni.

A 2011 és 2016 közötti vizsgálatok során Mathews megállapította, hogy 45 négyzetkilométeren eltűnt a tengerifű a Palk-öbölben, és a Mannári-öbölben 24 négyzetkilométeren megsemmisült.

„Úgy véljük, hogy a tengerifű helyreállításával megerősíthetjük a Vaan-szigetet, és megakadályozhatjuk más szigetek eltűnését is” – mondta a kutató.

Az ausztráliai Adelaide Egyetem tengerbiológusa, Michelle Waycott vezetésével végzett 215 tanulmány megállapította, hogy a tengerifű gyorsan pusztul az egész világon. „Ha a tengerifüves területek új lendületet adnának a Vaan-sziget körül, akkor szén-dioxid-elnyelőként is működhetnek. A növényzet helyreállítása megoldást kínál az éghajlatváltozás enyhítésére” – mondja Edward J. K. Patterson, a Suganthi Devadason Tengerkutató Intézet vezetője.

Gondos válogatás, nehéz átültetés

A kutatók először megpróbálták a tengerifűcsomókat közvetlenül a tengerfenékből kihúzni, és olyan helyekre vinni, ahonnan már kipusztultak. A módszer nem volt hatásos, csakúgy, mint a tengerifű magjainak vetése sem. Mathews és munkatársai jobb módszert kerestek a tengerifű megmentésére.

Eközben az erózió folytatódott, és 2013-ban a Vaan-sziget egy részét elöntötte a tenger, a sziget kettészakadt. A dél-indiai Suganthi Devadason Tengerkutató Intézet munkatársai addigra tökéletesítették a tengerifű helyreállításának módszerét.

Havonta többször merültek, és megfigyelték, melyik víz alatti területeken van szükség további tengerifűre, és melyik az a terület, ahol élénk növekedés tapasztalható. Megfigyelték a terület biodiverzitását, feljegyezték a vegetációt és a halállományt. Ezután a kutatók érett tengerifűszálakat gyűjtöttek a kiválasztott donorhelyekről.

A fűszálakat gondosan kiválogatták, és megmosták, hogy az üledékektől megtisztítsák. Korábbi tapasztalataikból tudták, hogy az üledékes fűszálak blokkolják a napfényt és megakadályozzák a fotoszintézist, ezáltal a növény növekedését.
Eddig kilenchektárnyi leromlott tengerifű-állományt állítottak helyre a Mannári-öbölben.

A Vaan-sziget eróziójának megakadályozása mellett egy másik oka is volt, ami ösztönözte a kutatókat: a tengerifüves rétek elvesztése – hasonló a szárazföldi erdőirtáshoz – dominóhatással járhat, mivel a tengerifű érzékeny a hőmérséklet változására. „Az óceánok gyors felmelegedése az utóbbi évtizedekben csökkentette a szén-dioxid-tároló tengerifüves réteket, ami viszont felgyorsítja a globális felmelegedést” – mondta Mathews.

Forrás: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.