Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2011. Október 23. 10:30, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Capa Győrben: ezer fotóból válogatott gyűjteményt láthatnak az érdeklődők

Capa Győrben: ezer fotóból válogatott gyűjteményt láthatnak az érdeklődők

Mozgásban - ezzel a címmel nyílik Robert Capa, a világ leghíresebb haditudósító fotósának képeiből kiállítás a hónap végén Győrben.

Az október 29-től jövő január 22-ig nyitva tartó tárlat negyven képet mutat be a világ 23 országának fegyveres konfliktusairól vagy épp mindennapjairól tudósító fényképész életművéből, de a Mozgásban című kiállítás anyagában helyet kaptak a barátairól készült portrék is, legyen szó Ernest Hemingway-ről, John Steinbeckről, Irwin Shaw-ról vagy éppen Henri Matisse-ról - tájékoztatta az MTI-t a Városi Művészeti Múzeum.

Az anyagot abból a csaknem ezer felvételből válogatták, amelyeket a Magyar Nemzeti Múzeum 2008-2009 fordulóján vásárolt a Capa hagyatékát őrző New York-i International Center of Photography gyűjteményéből.

Grászli Bernadett, a múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a kiállítással az a céljuk, hogy minél kézzelfoghatóbbá tegyék a látogatók számára a Budapesten Friedmann Endreként született fotózseni képein látható eseményeket, hiszen maga Capa is azt vallotta: ha egy kép nem sikerül, annak csak az lehet az oka, hogy nem voltál elég közel.

Közlése szerint a mintegy kétszáz négyzetméteren elrendezett tárlat látogatóit a művész egyik korai képe fogadja; a harmincas évek elején készült felvételen Trockij dániai diákoknak tart előadást. A záró felvétel nem a vietnámi háborúban meghalt fényképész utolsó felvétele, hanem egy másik - pár órával korábbi - fotó, amelyen egy elárasztott földön szánt egy idős parasztember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?