Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Április 25. 07:50, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Chipekkel és GPS-sel védekeznek a tolvajok ellen a Győr környéki méhészek

Chipekkel és GPS-sel védekeznek a tolvajok ellen a Győr környéki méhészek

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretében vagyonvédelmi eszközökre lehet pályázni: így kamera-rendszer kiépítésére, vagy nyomkövetővel ellátott mozgásérzékel

A rendőrség gyanúja szerint a kaptárlopásokat bűnszervezet követi el szerte a Dunántúlon. Volt, akitől egy éjszaka alatt 20 méhcsaládot vittek el, aminek az értéke eléri az egymillió forintot. A szakértők szerint a lopásoknál mindig van szakértő segítő, aki rendelkezik méhészeti jártassággal. Laikusok nem mernének megbolygatni egy méhcsaládot.

A tolvajok ellen azonosító chipek alkalmazásával próbálnak védekezni a méhészek.

"A belsejében található a chip, ami kódolás útján egy számot tartalmaz, minden méhésznek a saját azonosítóját. Ezt egy műszerrel lehet leolvasni, ami a nagy áruházláncokban látható kódleolvasókhoz hasonló. Rá van villantva vele a kaptárra, és kiadja, hogy ez a chip milyen számra kódolt, és ez azonosítja a méhészt" - mutatja a chipet Varga Tamás szaktanácsadó.

Ilyen chiphez minden gazda ingyen hozzájuthat, aki tagja az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek. Vannak ennél komolyabb berendezések is, amelyek természetesen még nagyobb biztonságot jelentenek.

Varga Tamás Győr-Moson-Sopron megyei méhészeti szaktanácsadó:

"A Magyar Méhészeti Nemzeti Programon belül lehetősége nyílik a méhészeknek egy méhész vagyonvédelmi rendszerre pályázni, ezen belül különböző cégek foglalkoznak akár GPS-es technológiával, úgy azonosítani a méhészetet, és ezen keresztül lehet látni, ha ellopták a méheket, hogy hova távozott a kaptár."

Ebben az esetben azonban a méhészeknek már alaposan a zsebükbe kell nyúlniuk, hiszen egy térfigyelő kamerás rendszer kiépítése 50-100 ezer forintba, míg a GPS-es mozgásérzékelők felszerelése 100-150 ezerbe kerül. Utóbbi viszont azért is hasznos, mert mozgás esetén a kaptárból SMS-t küld a tulajdonos telefonjára, hogy veszélyben vannak a méhei.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.