Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2011. November 08. 13:30, kedd | Helyi
Forrás: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Civil szervezetek a roma integráció szolgálatában

Civil szervezetek a roma integráció szolgálatában

Az Európai Unió által támogatott programban közel negyven civil szervezet vesz részt. Cél a szegregáció csökkentése és a cigány szervezetek fejlesztése, hálózatba szervezése a Dunántúl kistérségeiben.

A program részeként 2011. november 8-án konferenciát rendeztek a városháza dísztermében. Az ülés előtt Rácz Sándor a Győr-Moson-Sopron Megyei Társadalmi Egyesülések Szövetségének elnöke elmondta, a hátrányos helyzetű roma csoportok integrációjának elősegítését, és az érdekeiket képviselő civil szervezetek hálózatba szervezését kívánja előmozdítani programjával a Győr-Moson-Sopron Megyei TESZ és a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület.

Jakus László a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület titkára kifejtette, a program direkt célcsoportja a kistérségekben működő formális és informális roma civil szerveződések, és az itt élő roma származású emberek. A szakmai fejlesztő modulok során olyan workshopokat valósítanak meg, amelyek hatására a 36 bevont szervezet képessé válik minőségi, szakmailag megalapozott projektek megvalósítására.

A sikeres működés és a hosszú távú fenntarthatóság biztosítása érdekében négy kistérségi koordinációs irodát is kialakítanak Pécsen, Tatabányán, Vasváron és Győrben, amelyek munkájának összehangolását a győri központi iroda végzi.

Sztojka Attila az Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője úgy fogalmazott, ez a program mintaértékű, hiszen az hozzájárul a civil szervezetek számának növeléséhez, valamint ahhoz, hogy a programba vont szervezetek hatékonyan, a térségben jelentkező igényekre és specifikus problémákra tudjanak reagálni.

Hozzátette, a roma stratégia célja a társadalmi integráció elősegítése, amely az ilyen programokkal teljesedhet ki.

Borkai Zsolt polgármester a konferencia megnyitójaként elmondta, Győr mindig kiemelt figyelmet fordított a hátrányos helyzetűek felzárkóztatására, és ehhez megfelelő partnerek is működnek a városban. Ilyen a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület is, amely évről évre megrendezi azt a Győr kulturális életét színesítő rendezvényt, amely hozzájárul egymás megismeréséhez, ily módon az integráció segítéséhez, ezért ezt a város kiemelten támogatja.

A programra jelentkezők számára egyébként a fejlesztő workshopok ingyenesek, és oktatási tananyagot is kapnak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 20 hónapos futamidő alatt valósul meg, az uniós és állami támogatás teljes összege 57.931.157 Ft.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?