Városlista
2022. június 28, kedd - Levente, Irén

Hírek

2019. December 18. 11:35, szerda | Belföld

Coco Chanel eltáncolt titka

Coco Chanel eltáncolt titka

Mythos Coco címmel látványos, nagyszabású, akciókkal dúsított táncjátékot láthatnak a nézők a St. Pölten-i Europaballett előadásában, Peter Breuer nemzetközi hírű koreográfus-rendező vezetésével.

A bemutató 2020. február 26-án és 27-én este hét órakor lesz a Soproni Petőfi Színházban.

"Hercegnéből sok van, de Coco Chanelből csak egy". Így utasította vissza a gazdag herceg házassági ajánlatát egy olyan nő, aki árvaházban nevelkedett, apácák tanították varrni, kávéházi énekesként kezdte, s vált a divatvilág legnagyobb forradalmasítójává, ikonjává, legendájává, mítoszává.

Coco Chanel élete, története meseszerű. Olyan, mintha ő maga tervezte volna meg varrógépe mellett álmodozva. Szabálytalan vonalakkal, merészen, szembe a világgal, az elvárásokkal, a társadalmi szerepekkel. Határozottan, elhivatottan, elegánsan, céltudatosan, letisztultan, egyszerűen. Nemet mondott az előítéletekre, a megkötésekre. „Nem tetszett az életem, hát alkottam egy újat.” Betartotta.

A szegény sorból kitörő nő, aki megvalósította azt, amiről sokan csak álmodnak. Saját utat választott és azon következetesen végigment. Bátorsága, vakmerősége, belső intelligenciája, akaratereje segítette ebben. Nem volt kifejezetten szép nő, de tökéletesen értett ahhoz, hogyan váljon vonzóvá, izgalmassá. Fontos szerepet játszottak az életében a férfiak. Három szintes villájában Picassónak például saját szobája volt. Szerelmei (Dmitrij Romanov nagyherceg, Westminster hercege, Sztravinszkij, Reverdy, Étienne Balsan, Arthur Capel) körberajongták. Kalandos, szenvedélyes viszonyai, híres szeretői segítették az útján. Soha nem ment férjhez, magányosan halt meg a Ritz Hotelbeli lakosztályában. Vasárnap, amikor a szalonja zárva tartott. Annyira hiú volt, élete vége felé utasította szobalányát, mindig kösse fel az állát elalvás előtt, mert nem szerette volna, hogy nyitott szájjal találják, ha álmában hal meg.

Coco Chanel teljesen eltért a kor szépségideáljaitól, mégis őt követték a dámák. Független, büszke asszonyként a XX. század divatikonjává vált. A Rotschildok és a Rockefellerek többsége is ügyfelei közé tartoztak. Híres sztárokat öltöztetett: Marlene Dietriche, Romy Schneider, Jacqueline Kennedy, Grace Kelly és Ingrid Bergman viselte tervezéseit. "Egy ruhában mindig a nő a legfontosabb. A ruha nő nélkül mit sem ér." Ezt a mondását idézik a mai napig mindenütt.

Élete, legendája Peter Breuer nemzetközi hírű koreográfus-rendező szerint olyan mítosz, amit a tánc mitologikus eszközeivel lehet a legszínesebben, legérzékletesebben megmutatni.

A St. Pölten-i Europaballett előadásában együtt lesz kaland, szenvedély, szerelem, érzékiség, egy asszony nem hétköznapi élete és legendája. Egy korszak, amikor Coco Chanel fordította meg és inspirálta a művészvilágot. Mindez a tánc nyelvén megmutatva olyan szereplőkkel, akik képesek magas szintű érzelmi töltettel a színpadon létezni, jól megrajzolt karaktereket megformálni és létrehozzák az akcióbalett közönséget bevonzó végtelen, titokzatos energiáit.

Az előadás a St. Pölten-i Europaballett és a Sopron Balett együttműködésének köszönhetően vendégeskedik a Petőfi Színházban. A két együttes jó kapcsolatára jellemző, hogy a leghűségesebb város teátrumának következő táncos produkciójában, a Stabat Materben szerepelnek az osztrák együttesből táncosok.

További információ az előadásról itt olvasható:

https://www.soproniszinhaz.hu/eloadasok/195-mythos-coco.html

Forrás: soproniszinhaz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 28. 18:05, kedd | Belföld

Fizetéselőlegként kábítószert adott, vádat emeltek ellene

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki élettársával éveken át kábítószert árult, és az általa fizetett munkásoknak időnként előlegként is drogot adott

2022. Június 28. 16:03, kedd | Belföld

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól - közölte keddi pénteki közleményében Nagy István agrárminiszter.

2022. Június 28. 15:02, kedd | Belföld

Megölte súlyos beteg apját egy kazincbarcikai férfi

Vádat emeltek egy 37 éves férfi ellen, aki 2021 márciusában a kazincbarcikai lakásukon megfojtotta mozgáskorlátozott, magát ellátni nem tudó apját - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség kedden az MTI-t.

2022. Június 28. 11:08, kedd | Belföld

Balesetet okozott egy embercsempész az M5-ösön

Balesetet okozott egy szír férfi az M5-ös autópályán kedden hajnalban, miközben 20 embernek próbált segítséget nyújtani az országhatár illegális átlépésében - ismerteti honlapján a rendőrség.