Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Április 19. 07:59, hétfő | Helyi
Forrás: Viktória Delicat

Cordyceps -természetes immunerősítő, csodafegyver

Cordyceps -természetes immunerősítő, csodafegyver

2. Rövid áttekintés
sszegzés
A Cordyceps-et évszázadok óta alkalmazzák Kínában, és az egyik leghatásosabb gyógynövénynek tartják az energiaszint és az általá

Egyéb elnevezések
Cordyceps sinensis, caterpillar fungus, dong chong, xia cao tochukas, hernyógomba
Előfordulási helyek
A Cordyceps Kína, Nepál és Tibet hegyvidékeiben honos. Különféle rovarok lárváinak teteméből nő ki, és a nyári napforduló idején gyűjtik be. Nevének szó szerinti jelentése: télen rovar, nyáron növény.
3. Hatása a teljesítmény fokozására
Miért használják a sportolók a Cordyceps-et
Nagyon egyszerű a nagyobb energiaszint, vitalitás és állóképesség elérése érdekében. Mióta Ma edző bevallotta, hogy a kínai atlétikai válogatott rekordokat döntögető futóit ezzel etette, a sportolók igen nagy becsben tartják. A kutatások pedig alátámasztották hatásosságát, továbbá a szív-és érrendszerre valamint az immunrendszerre kifejtett járulékos hatásaira is fényt derítettek.
Hogyan javítja az energiaszintet és állóképességet:
? A sejtmitokondriumokban (a sejtek energiatermelő gyára) növeli az energiatermelést
? Növeli a tüdő oxigénfelvevő kapacitását
? Növeli a glükóztermelő enzimek mennyiségét a májban, ami az izmok számára nagyobb mennyiségű elérhető glükózt biztosít ezáltal
4. Egészségügyi előnyei
A Cordyceps hiánytünetei
Nincsenek ismert hiánytünetei.
Felhasználási lehetőségek
Kutatások alapján a Cordyceps a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:
? Fáradtság/Gyengeség
? Hyperlipidemia (magas zsírszint a vérben)
? Gyenge immunrendszer
? Herpesz
? Szenilitás
5. Részletes ismertetés
További tudnivalók
A Cordyceps-et évszázadok óta alkalmazzák Kínában és az egyik leghatásosabb gyógynövénynek tartják az energiaszint és az általános életminőség javítására. Akkor került a nyugati kutatók figyelmének középpontjába, mikor kínai sportolók az 1993-ban, Németországban megrendezett Szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon kilenc világcsúcsot döntöttek meg. Ezenfelül úszásban is több rekordot megdöntöttek. Ennek eredményeképpen teljesítménynövelő hatása legendássá vált, és az elit atléták között a legkeresettebb táplálékkiegészítők közé került. Mára mind több és több aktív életmódot folytató ember fedezi fel hatásosságát az energia, az általános életerő és az állóképesség javítása terén.
Hogyan működik?
A Cordyceps a teljesítmény növelését az ATP szintjének növelésén keresztül éri el, ami egy, a sejt mitokondriumában található energiamolekula. A vércukorszintet is csökkenti, mivel tartósítja a glikogént a májban, és megnöveli az oxigénfelvételt. Végül, a májban található glükóztermelő enzimek mennyiségét is növeli, ami több hozzáférhető glükózt biztosít az izmok számára. Az aktív hatóanyagok a cordycepin (deoxyadenosine) és a cordycepic sav (mannitol).
A Cordyceps az oxigénfelvétel hatékonyságának növelésén és az alacsony oxigénszint ill. magas savszint által okozott károsodások elhárításán keresztül is kifejti hatását. Azok az állatok, melyek Cordyceps-et kaptak, 50%-al hatékonyabban használták fel az oxigént, jól tolerálták az alacsonyabb oxigénszintet és az acidózist (az edzés közben sav képződik a testben, ami fáradtsághoz és fájdalmakhoz vezethet), valamint háromszor tovább éltek, mint azok, akik nem kaptak Cordyceps-et.
Idősebb pácienseken végzett kutatások során a Cordyceps növelte a hidegtűrő képességet, növelte a légzésfunkciót, javította a memóriát és a koncentrációs képességet, valamint a libidót is. Mindezek a hatások a javuló szív-és érrendszeri, valamint légzési funkciókkal függenek össze. Az ATP fent említett szerepén keresztül az energiaszintet is növelte.
Növekvő vitalitás
Számos kutatás kimutatta, hogy a Cordyceps növeli a vitalitást a vörösvértestek enzimaktivitásának növelésén és a tüdő egészségének és kapacitásának növelésén keresztül. Ráadásul a jelek szerint megnöveli testünk tűrőképességét a stresszel szemben és segíti testünk legerősebb antioxidánsának, a SOD-nak (szuperoxid dizmutáz enzim) a működését.
Javuló regeneráció és egészséges szív
Mivel erős antioxidánsokat tartalmaz, a Cordyceps javíthatja a szív-és érrendszer működését és elősegítheti az oxigén és a tápanyagok szállítását, valamint az izmok működése során keletkező felesleges anyagok eltávolítását. A szívverést is stabilizálja, minimalizálva ezzel az aritmiás hibákat. Ezenfelül javítja a vérkeringést és kiegyenlíti a vérnyomást is. s várj Ez még nem minden! Csökkenti a rossz koleszterin (LDL) és növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét egy kutatás során közel 17%-os csökkenést dokumentáltak!
Erősebb immunrendszer
A Cordyceps ugyancsak erős immunrendszer erősítő hatással is bír, mivel növeli a vértestek termelődését a csontvelőben. Ezenkívül megnöveli az úgynevezett poliszacharidok szintjét, melyek különösen fontosak az immunrendszer javulása szempontjából. A CO-1 például erős tumorgátló anyag. A Cordyceps a makrofágok működését is javítja, melyek felfalják a káros mikrobákat és rákos sejteket.
Kínában a Cordyceps-et a vesék frissítőjeként tartották számon, melyekről azt gondolták, hogy a szexuális működést, az erőt, izzadást és a hidegtűrést befolyásolják. Ezért aztán a libidó növelésére, testhőmérséklet befolyásolására és hidegtűrés elősegítésére ajánlották. Kutatások azt mutatták, hogy javítja a vese működését és erősíti az immunrendszert a vesetranszplantáción átesett betegek esetében azzal, hogy a fertőzéseket gátoló T-sejtek szintjét visszaállítja. Ugyancsak hasznos lehet a máj egészségének szempontjából és a hepatitis elleni védekezésben is segíthet.
Következtetés
A Cordyceps történelmi múltra tekint vissza és a tudomány támogatását is élvezi. A nyugati emberek közül előbb az élsportolók, majd az olyan, aktív életmódot élők emberek is az élet minden területéről felfedezték maguknak, akik nem csupán a teljesítményt, hanem a vitalitásukat és energiaszintjüket is növelni akarták.
6. Felhasználási javaslatok
Mennyiség és időzítés
A kutatások során 2-4 gramm volt naponta reggel és este fogyasztva az általánosan használt mennyiség a teljesítmény növelése érdekében. 5-10 gramm között használták a nyers Cordyceps-et speciális kezelésekre.
A nyers Cordyceps leginkább a gyufaszálra hasonlít, és tömbökbe összekötözve árulják. A napon szárított növények azért jók, mert ellenállnak a magasabb hőmérsékletnek is. A Cordyceps kissé olyan ízű, mint az édesgyökér vagy a medvecukor.
Tipp
Olyan Cordyceps kiegészítőket keressünk, melyek 1% adenozint tartalmaznak, mert a kutatások során is ilyet használtak.
A Cordyceps szinergistái
A Cordyceps más tonizáló gyógynövényekkel együtt szinergikusan növelheti az energiaszintet, ilyenek pl. a ginseng, az astragalus, a ganoderma, és a lycium.
Gyógyszerek együtthatása a Cordyceps-el
Akik MAO inhibitorokat szednek, azok legyenek óvatosak a Cordyceps-el, mivel az gátolhatja hatásukat. Az antikoaguláns gyógymódok hatékonyságát viszont javíthatja.
A Cordyceps mérgező hatása
Nincs toxikus hatásra utaló adat embereknél, állatok esetében pedig csak extrém magas mennyiségben tapasztaltak ilyet. Gyenge mellékhatásokról számoltak be a hyperlipidemia-s betegek esetében, akik hányingert, szájszárazságot tapasztaltak, ha a termesztett micélium kivonatát fogyasztották 333 grammos mennyiségben, napi 3 alkalommal 4-8 héten keresztül.
Tiltások és korlátozások
Nem dokumentáltak.

Rendelhető kapszulaként és kávéhoz adott formában is. Részletekről érdeklődjön üzletünkben, vagy nézzen körül webáruházunkban:
www.ganodermakave.eu
www.viktoriadelicat.hu

Viktória Delicat & C@fe
9028 Győr, Jereváni u. 43.
HZHOZSZLLTSBAN IS!
TEL.: 96-410-497

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.