Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Március 13. 06:35, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Csak jövőre egyszerűsödhet az e-ügyintézés

Csak jövőre egyszerűsödhet az e-ügyintézés

Egységes elektronikus rendszerbe szervezik a családtámogatásokat, egy év múlva a mainál egyszerűbb lesz az ügyintézés, amelyre mód lesz az internetes Ügyfélkapun keresztül is, javulni fog a szolgáltatás színvonala, életút szemléletű

A 60 százalékos papír-megtakarítást lehetővé tevő TÉBA-projekt 1,6 milliárdos szerződésének pénteki aláírásakor Oszkó Péter pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy olyan újabb közszolgáltatás nyílik meg az interneten keresztül, mint amilyen például az adóbevallás.

Kétmillió embert érint a TÉBA (Társadalmi Életút Bázis Adatok) rendszer kifejlesztése, amelynek 1,6 milliárd forint értékű szerződését pénteken írták alá a Magyar Államkincstárban (MÁK). A rendszer próbaüzeme az év végén kezdődik, lezárása pedig 2011 februárjában várható. A fejlesztés teljes összegét az Európai Unió fizeti. A TÉBA keretében a családi pótlékok, az anyasági és fogyatékossági támogatásokat, valamint a migráns munkavállalók ellátását fogja egységes rendszerben kezelni, egybeterelve a jelenlegi önálló hálózatokat - hangsúlyozta Gárdos Csaba, a MÁK elnökhelyettese.

A legfőbb előnyök az úgynevezett életút szemléletű szociális nyilvántartás, ügyfélbarát igényelbírálás és kifizetés, a jogosultak (a gyermekek) egyéni, naprakész adatú nyilvántartása. A TÉBA rendszerbe állása után nem lesz szükség papíron kérni például igazolást, a várakozások szerint 60 százalékkal csökkenthetik a papírfelhasználást, még jobban kiszűrhetők lesznek a jogosulatlan ellátásért folyamodók. A rendszer emellett kiszolgálja a személyhez köthető normatív támogatások jogosultságának ellenőrzését (önkormányzatok és kistérségi, valamint nem állami humán szolgáltatások nyújtó fenntartók által igénybe vett oktatási és szociális támogatásokban).

Oszkó Péter pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy újabb közigazgatási szolgáltatás lesz elektronikus úton, az interneten (közte az Ügyfélkapun) keresztül, amilyen például az adóbevallás. Ez lehetővé teszi a kétoldalú kommunikációt is, jelentős terhet levéve az ügyfélszolgálatokról, és csökkentve az ügyintézésre fordított időt.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.