Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Május 22. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Csak látszatmegoldás az árfolyamok befagyasztása

Csak látszatmegoldás az árfolyamok befagyasztása

Csak rövid távú látszatmegoldás a lakáshitelek árfolyamának befagyasztása - mondta a Független Hírügynökségek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A fizetni tudó adósoknak némi könnyebbséget jelent, aki viszont eddig se

A svájci frank 180 forinton tervezett árfolyam-befagyasztása a törlesztő nagyságától függően havi 10-20-30 ezer forintos könnyítést jelenthet. Ez rövid távon segíthet a családoknak stabilizálni az életszínvonalat, a pénzt például fogyasztásra tudják költeni - mondta Török Zoltán. De ez csak a most is fizető adósokra vonatkozik, aki ugyanis nem tud fizetni, mert nincs munkája, annak mindegy, hogy 210 forintos vagy 180 forintos árfolyamon számolják ki a havi törlesztőjét, a jövőben sem tud fizetni - tette hozzá. Megjegyezte azonban, hogy a hitelek körülbelül 85 százalékát fizetik az adósok, így több százezer család juthat levegőhöz az árfolyam-befagyasztással.

A megoldás egyfajta hitel-átstrukturálás, az árfolyam-különbözetet is vissza kell fizetni, de a hírek szerint erre a bankok ezt az úgynevezett bankközi kamatot számítanának fel, ami a mindenkori jegybanki alapkamat közelében jár. Ez most 6 százalék, így ekörül alakulna a különbözet visszafizető forintkamat is, ami jóval alacsonyabb, mint a jelenlegi forintkamatok- mondta Török Zoltán.

A bankoknak ez mindenképpen veszteséget jelentene, hiszen van még egy 1,5 százalékos garanciadíj is, amit fizetnük kell - magyarázta Török Zoltán. A szektort érintő különadóval együtt ez már elképzelhető, hogy kissé elveszi a kedvét a bankoknak a hitelezés élénkítésétől - mondta el Török Zoltán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: