Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. November 09. 14:01, hétfő | Belföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Csaknem minden piaci szereplő egész éves idei globális recessziót vár

Csaknem minden piaci szereplő egész éves idei globális recessziót vár

A legfrissebb felmérés szerint a globális intézményi befektetői közösség csaknem egyöntetűen egész éves idei világgazdasági recesszióval számol a koronavírus első hulláma után elindult tétova fellendülés ellenére is.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics vasárnap ismertetett negyedik negyedévi globális vizsgálatában 142 nagyvállalat és befektetési társaság várakozásait mérte fel.

A körkérdésbe bevont cégek együttesen 6 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

A ház beszámolója szerint a válaszadók átlagosan 90 százalékosra taksálják az idei egész éves világgazdasági recesszió valószínűségét.

A piaci szereplők által várt globális visszaesés középértéke 3,6 százalék.

Ez valamivel derűlátóbb az előző negyedévi felmérés eredményénél: az akkor megkérdezett intézményi befektetők és nagyvállalatok középértéken számolva a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 4,2 százalékos visszaesését valószínűsítették 2020 egészére.

A mostani felmérésbe bevont teljes mezőnyön belül azonban a legnagyobb egyéni csoport - a megkérdezettek csaknem 45 százaléka - 4-6 százalék közötti idei globális GDP-zuhanással számol.

Viszonylag magas, 10 százalékos - bár az előző felmérésben kimutatottnál kisebb - azoknak a piaci szereplőknek az aránya, akik ennél is mélyebb, 6-8 százalékos visszaeséssel járó idei egész éves recessziótól tartanak.

A befektetési társaságok és nagyvállalatok legnagyobb csoportja - csaknem 40 százaléka - 4-6 százalék közötti világgazdasági növekedést vár 2021-re, de több mint az ötödük csak 2-4 százalékos, tíz százalékuk nulla és 2 százalék közötti jövő évi globális GDP-bővülésre számít.

A jövőre várható növekedési pályát sem ítélik meg egyértelmű derűlátással a felmérésbe bevont vállalatok és intézményi befektetők.

Az Oxford Economics ismertetése szerint a válaszadók kétötöde "befejezetlen V", más kifejezéssel "négyzetgyökjel" alakú növekedési pályát valószínűsít, vagyis azzal számol, hogy a meredek visszaesést eleinte hasonlóan meredek ívű fellendülés követi, majd a növekedés megtorpan és stagnálásba megy át.

A piaci szereplők 20 százaléka U alakú - vagyis a visszaesés után enyhe ívű irányváltással fokozatosan növekedésbe forduló - pályát jósol, 16 százalék kettős mélypontú recessziót jelentő W alakú növekedési pályát vár, 10 százalék pedig L alakú, vagyis a meredek visszaesés után hosszabb ideig alacsony szinten stagnáló növekedéssel számol.

A legkevesebben V alakú, vagyis a hirtelen zuhanás után éles váltással meredek növekedésbe átforduló ívet valószínűsítenek: erre a változatra a válaszadóknak csak a 7 százaléka számít.

A következő két év legnagyobb világgazdasági kockázatának a legtöbben - 40 százaléknyian - a koronavírus-járvány megfékezését célzó újbóli, egész országokra kiterjedő lezárások lehetőségét tartják, illetve azt, hogy a járvány esetleg újabb és újabb hullámokban folyamatosan visszatér.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.