Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Május 19. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Csődbe ment az első megye Magyarországon

Csődbe ment az első megye Magyarországon

Heves megye csődöt jelentett, ilyenre még nem volt korábban példa, pedig nem ez az egyetlen nehéz helyzetben lévő országrész. A megyei vezetők szerint a megszorítás már nem elég, állami segélyre lenne szükség. A segély azonban hosszú


A Heves Megyei Bíróság május 13-i végzéssel rendelte el az adósságrendezésig eljárás megindítását Heves megyével szemben. Egy vállalat 280 millió forintos tételt követel a megyétől 2001 óta, mely az egri Markoth Ferenc kórház működéséhez köthető – tudatja a Világgazdaság.

Az adósságrendezési eljárás 210 napig tart, erre az időre kijelöltek egy pénzügyi gondnokot a megye vezetése mellé. A gondnok személyére csak azután derülhet fény, hogy a bírósági végzés jogerőre emelkedik. Az eljárás ideje alatt a megyeháza biztosítja a kötelező – oktatási, szociális és egészségügyi – feladatok ellátását, ám a nem kötelezőkről a gondnok dönt. Várhatólag a megye nem törzsvagyonban lévő, ám forgalomképes ingatlanait is számba veszik. Ennek azért van jelentősége, mert ha a 210 nap elteltével sincs egyezség a hitelezőkkel, a bíróság dönthet a vagyon felosztásáról.

Heves megye problémája nem egyedülálló az országban ezért a változtatások és a segítség elodázhatatlan. Az állam az eladósodás problémáját jelenleg az ÖNHIKI-támogatás révén akarja kezelni. Erre a célra 31 milliárd forint keretösszeget állapítottak meg. Ezzel támogatják az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatokat, s erre a keretre pályázhatnak a megyék is. A legnagyobb összeg Pest megyéé, ahogy a legnagyobb hiány is az ottani, ők 2,1 milliárdot kapnak. Előleget kapott Somogy is, 112 millió forintot. A pályázati nyerteseknek ezekben a hetekben utalhatják ki az államkasszából az elnyert összegeket. A pályázatok leadási határideje április 30. volt, ez után néhány hétre van szükség ahhoz, hogy elbírálják a kérelmeket. A legtöbb megyében azonban arra panaszkodnak, hogy túl sok forrást vonnak el a megyéktől, miközben a kötelezően elvégzendő feladatok száma nem változik. Ezeket a több éve tartó rendszerszintű problémákat azonban segélyezéssel nem lehet hosszútávon orvosolni – adja hírül a Világgazdaság.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.