Városlista
2021. október 18, hétfő - Lukács

Hírek

2010. Február 15. 14:04, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Csődkockázati bronzérem

Csődkockázati bronzérem

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió húszmilliárd eurós óriáshitele ellenére továbbra is a világ harmadik legkockázatosabb országának számít hazánk, amely csak az adósságban úszó Izlandnál és az államcsőd szélére so

Eszerint ez a három ország gyakorlatilag még mindig „katasztrofálisnak" számít, így a legmagasabb kockázati pontszámot kapta a pénzintézet közgazdászainak értékelésében. A rangsort több gazdasági mutató egybevetésével készítették el: vizsgálták az adott országban a költségvetés hiányát, az állami és a magánszektor eladósodottságát és egy esetleges állami fizetésképtelenség esetére biztosítást nyújtó értékpapírok árát is. Emellett a gazdaság fejlődésének lehetséges határait és a fizetési mérleget is figyelembe vették. Magyarország elsősorban a kifejezetten magas államadóssága, valamint a lakosság és a vállalatok együttes eladósodottsága miatt került a legbizonytalanabb országok közé, főként azért, mert a visszafizetendő hiteleink jelentős része devizában van, ami óriási árfolyamkockázatot jelent.

Figyelemre méltó, hogy az uniós tagországok közül csak a súlyos fizetési problémákkal küzdő Lettország és Litvánia államcsőd-kockázati biztosítása magasabb, mint hazánké, így jelenleg Romániával megegyező fizetésképtelenséget áraznak nekünk a piacok. A listán nem sikerült kisebb kockázatot elérnünk azzal, hogy viszonylag alacsony, a bruttó hazai termék négy százaléka volt a 2009-es költségvetés hiánya. Ennél jobb eredményt ért el ugyanis Bulgária, Lengyelország, de még Kazahsztán és Argentína is - olvasható a hétfői Magyar Nemzetben, melyből további részleteket is megtudhat.


Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 17. 18:09, vasárnap | Belföld

Egy rakás csempészcigivel bukott le

Több mint 18 millió forint értékű csempészett cigarettát szállított, a szabolcsi rendőrök elfogták.

2021. Október 17. 14:08, vasárnap | Belföld

Minden, 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés

Minden, 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés.

2021. Október 17. 13:07, vasárnap | Belföld

Már több mint 50 ezer család igényelt otthonfelújítási támogatást

Több mint 50 ezer család igényelt már otthonfelújítási támogatást összesen mintegy 65 milliárd forint értékben - mondta a közösségi oldalán szombaton közzétett videójában Novák Katalin.

2021. Október 17. 11:04, vasárnap | Belföld

Csaknem 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a koronavírus-gyanús betegek tesztelésére - olvasható a koronavirus.gov.hu kormányzati portálon.