Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Február 15. 14:04, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Csődkockázati bronzérem

Csődkockázati bronzérem

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió húszmilliárd eurós óriáshitele ellenére továbbra is a világ harmadik legkockázatosabb országának számít hazánk, amely csak az adósságban úszó Izlandnál és az államcsőd szélére so

Eszerint ez a három ország gyakorlatilag még mindig „katasztrofálisnak" számít, így a legmagasabb kockázati pontszámot kapta a pénzintézet közgazdászainak értékelésében. A rangsort több gazdasági mutató egybevetésével készítették el: vizsgálták az adott országban a költségvetés hiányát, az állami és a magánszektor eladósodottságát és egy esetleges állami fizetésképtelenség esetére biztosítást nyújtó értékpapírok árát is. Emellett a gazdaság fejlődésének lehetséges határait és a fizetési mérleget is figyelembe vették. Magyarország elsősorban a kifejezetten magas államadóssága, valamint a lakosság és a vállalatok együttes eladósodottsága miatt került a legbizonytalanabb országok közé, főként azért, mert a visszafizetendő hiteleink jelentős része devizában van, ami óriási árfolyamkockázatot jelent.

Figyelemre méltó, hogy az uniós tagországok közül csak a súlyos fizetési problémákkal küzdő Lettország és Litvánia államcsőd-kockázati biztosítása magasabb, mint hazánké, így jelenleg Romániával megegyező fizetésképtelenséget áraznak nekünk a piacok. A listán nem sikerült kisebb kockázatot elérnünk azzal, hogy viszonylag alacsony, a bruttó hazai termék négy százaléka volt a 2009-es költségvetés hiánya. Ennél jobb eredményt ért el ugyanis Bulgária, Lengyelország, de még Kazahsztán és Argentína is - olvasható a hétfői Magyar Nemzetben, melyből további részleteket is megtudhat.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.