Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. November 10. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

Csökken az iparűzési adó Győrben

Csökken az iparűzési adó Győrben

A 2014-es adócsökkentés után újabb adókönnyítés várható a győri gazdasági élet szereplői számára.

A néhány éve még 2 százalékos adónem 2018-tól már csupán 1,6 százalék lehet, hamarosan pedig az Ipari Park is tovább bővülhet. Győr városa ezzel a munkaerőhiányon is segíteni szeretne, hiszen a munkaadók terheinek csökkentésétől azt is várják, hogy többen tudnak áldozni a bérek emelésére, vagy a lakhatási körülmények segítésére.

Borkai Zsolt polgármester 2013 végén jelentette be, hogy az önkormányzat 2014. január 1-től 2 százalékról 1,8 százalékra mérsékli a helyi iparűzési adó mértékét. A városvezető a lépést azzal indokolta, hogy a város gazdasága egyre jobban teljesít, a csökkentés pedig további vonzerőt jelenthet a nálunk működő és a Győrben letelepedni szándékozó vállalkozások számára. A döntés olyannyira helyesnek bizonyult, hogy a város a csökkentés ellenére a következő két évben is adóbevételi rekordot döntött.

„Az iparűzési adó 1,8 százalékról 1,6 százalékra való csökkentését terjesztem a novemberi közgyűlés elé.” – jelentette be Borkai Zsolt polgármester szerdán. Kifejtette, a 2018. január 1-jén életbe lépő változás több mint tíz százalékos tehercsökkentést jelent a vállalkozások számára, összességében pedig mintegy 2 milliárd forintot hagy a gazdasági élet szereplőinél. A polgármester kiemelte, az önkormányzat szoros együttműködést alakított ki a vállalkozásokkal, az egyetemmel és a kamarával is, és ennek az együttgondolkodásnak az eredménye, hogy a gazdaságunk résztvevői hosszú távra tudnak tervezni. Ezt a döntést is azért hozzák meg több mint egy évvel a bevezetése előtt, hogy a vállalkozások felkészülhessenek rá, lássák az irányvonalat, a jövőképet, amit a város kínál a számukra.

„A kétmilliárd forint, amit a vállalkozásoknál hagyunk, nem kevés, és arra számítunk, hogy ezt innovációra, fejlesztésre, valamint a munkaerőhiány orvoslására fordítják. Bízunk benne, hogy az intézkedés hozzájárul a munkabérek magas színvonalának fenntartásához, a győriek munkájának megfelelő megbecsüléséhez, esetleges béremelésekhez, emellett a munkaerőhiány orvoslását szolgáló programokhoz, például lakhatási támogatáshoz is nagyobb mozgásteret adhat.” A polgármester kiemelte, az önkormányzat igyekszik a gazdaságból befolyt összegeket úgy visszaforgatni, hogy az a gazdaság további élénkítésére és a város gyarapodására is szolgáljon. Az adóbevételek így tudják folyamatosan biztosítani a városi fejlesztéseket, infrastruktúra-bővítéseket és az intézményhálózat színvonalas fenntartását is.

Fekete Dávid pénzügyekért felelős alpolgármester hozzáfűzte, Győrben jól érzik magukat a cégek, ez a folyamatos bővítéseikből, fejlesztéseikből is látható. Az önkormányzat ehhez saját eszközeivel járul hozzá, az iparűzési adó csökkentése mellett például a gazdasági infrastruktúra folyamatos fejlesztésével. Az alpolgármester azt is elmondta, 2016. január 1-jével már történt egy adókönnyítés, hiszen az önkormányzat döntése révén a Győrben praktizáló mintegy száz háziorvos - felnőtt-, gyermek- és fogorvos -, valamint védőnő mentesült a helyi iparűzési adó megfizetése alól.

„A város gyarapodásának záloga a jól teljesítő gazdaság, ehhez pedig vonzó befektetői környezet, tervezhetőség és kiszámíthatóság szükséges.” – hangsúlyozta Borkai Zsolt, aki hozzátette, a hosszú távon fenntartható dinamikus gazdasági fejlődés révén a győri családok is hosszú távra tervezhetik jövőjüket egy folyamatosan fejlődő, erősödő városban. Ehhez járulhat hozzá a novemberi előterjesztésem közgyűlési elfogadása.” – zárta a polgármester.

Címkék: győr, iparűzési adó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 07:15, szombat | Helyi

Ha lopástól félti a biciklijét, kenesse le a rendőrökkel!

Különleges lopásgátló módszert vet be a győri rendőrség: speciális pasztával kenik be a kerékpárokat. Az eljárás mikéntjéről a helyi rendőrség sajtóosztályát kérdeztük.

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.