Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2010. Május 18. 17:23, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Csónakkal mentik az embereket a Győr melletti Bőnyön: a héten már nem költözhetnek vissza?

Csónakkal mentik az embereket a Győr melletti Bőnyön: a héten már nem költözhetnek vissza?

Győr-Moson-Sopron megyében Mezőörs után keddre virradóra Bőny került víz alá a bakonyi Cuha-ér áradása miatt. 150 embert kellett kitelepíteni, 90 házba betört a víz. Az i

"Vigyázzon, mert forró!" - kínálta az egyik helyben lakó a mentésben résztvevőket.

A feketekávé tartotta ébren a tűzoltókat az éjszakai munkák után Bőnynél. A vízszint három óra alatt 20 centimétert emelkedett. Gyorsan kellett menteni a menthetőt.

Gyenge Csaba, Bőny:

"A mamát kimentettük a házból még este, akkor a kapunál 10 centi víz volt, aztán mivel most a tűzoltó alig látszik ki a vízből, gondolom, hogy már a szobában biztosan benn van a víz."

Ezt az idős asszonyt, férjét és kutyájukat már csak a katasztrófavédők csónakján sikerült kimenteni. Sokan az utolsó percig vártak azzal, hogy elhagyják otthonukat.

"Itt a testvéremék laknak, ott a fiam, úgyhogy nagyon rossz. Nincs hova menni!" - mondta egy nő a kerítésen állva a Béke utcában.

"Innen a Béke utca, a Táncsics Mihály utca, a Sallai Imre utca, illetve itt fenn a Móra Ferenc utca..." A tűzoltók sorra vették, mely utcák állnak már víz alatt. Ide igyekeznek újabb homokzsákokat szállítani.

Szűts György megyei katasztrófavédelmi igazgató:

"Körülbelül olyan 6000 van itt beépítve, 3000 tartalékban van, és folyamatosan töltjük, de természetesen, ha igény van rá, akkor tudunk még biztosítani. 15 ezer homokzsák van a raktárunkban, úgyhogy bármennyit tudunk hozni, hogyha kell."

A faluban rendkívüli iskolai és óvodai szünetet rendeltek el. A gátaknál minden kézre szükség volt.

Dr. Szakács Imre elnök, Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság:

"A házaknak a belső részét többségében meg tudtuk védeni, ami nem ment, azok a kertek és udvarok, azokat sajnos elöntötte a víz, de hát a szakemberek azt mondják, hogy százéves rekordot döntött a Bakony-érnél a lezúduló víz szintje."

A térségben 4-5 napos levonulásra számítanak, így a kitelepített emberek a héten már aligha költözhetnek vissza a házaikba.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 10:31, szerda | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk!

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs. Handl Tamás az elmúlt több mint negyven évben csigák

2024. Május 15. 09:12, szerda | Helyi

A láthatóság minden évszakban fontos!

A jó idő egyre többeket csal a természetbe, sétára, mozgásra. De ilyenkor is tartsd szem előtt a biztonságot!

2024. Május 15. 08:12, szerda | Helyi

A Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjába látogatott a francia nagykövet

Claire Legras, Franciaország budapesti nagykövete volt a Széchenyi István Egyetem vendége nemrégiben.

2024. Május 15. 07:13, szerda | Helyi

Vedd elő a színest!

Rajzolj és nyerj a MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajz-pályázatán, melynek témája a biztonságos közlekedés.